Kuorolaulu yhdistää

Yksilöt

Kuorolaulu kerää yksilöt yhdessä soimaan kuoroihin, jotka harjoittelevat säännöllisesti tai periodeissa. Kuorolauluharrastus on vaivatonta: soitin kulkee aina mukana. Musiikkiharrastus antaa mielekästä tavoitteellista tekemistä. Yhdessä musisoidessa kuorolaiset voivat huomata olevansa paljon enemmän kuin osiensa summa.

Tutkimusten mukaan kokevat kuorolaulua harrastavat itsensä terveemmiksi ja virkeämmiksi, väitetään jopa kuorolaulun olevan resepti pidempään elämään. Yhdessä laulaminen tuo onnellisuutta lisäävää yhteenkuuluvuutta muine hyvinvointivaikutuksineen: luottamuksen ja turvallisuuden tunteen lisääntymisen ja musiikin sosiaalisten ja yhteisöllisten vaikutusten on huomattu olevan erittäin tärkeitä hyvinvoinnin tekijöitä. Laulamisen merkitystä fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tuottajana on vaikea liioitella.

singingeurope.org -organisaation tekemä tutkimus kertoo, että koko Euroopassa on 37 miljoonaa kuorolaulajaa. Suomessa kuorolaulajia on 268.000. Kuorolaulu avaa väyliä musiikin universaaliin, yhteiseen kieleen, jonka kautta tunnemme kuuluvamme ihmisyhteisöön – osaksi jotain meitä suurempaa.

Kiinteät yhteisöt ovat rekisteröityneet yhdistyksiksi ja kuorolaulun parissa on erilaisia luottamustoimia. Yhdistykset muodostavat liittoja ja järjestöjä, joilla on omat työntekijänsä. Liitoille ja järjestöille on tärkeää pitää yhteyksiä toisiinsa kotimassa, Pohjolassa, Baltiassa, Euroopassa ja maailmanlaajuisesti.

Harrastajamusiikkijärjestöt yhdessä

Suomen Musiikkijärjestöt – Finlands Musikorganisationer (Sumu-Fimu) on  harrastajamusiikkijärjestöjen yhteistyöelin, keskustelufoorumi ja ideahautomo.

Sumu-Fimu järjestää yhteisiä tapahtumia, mm. kahdelle edelliselle Tampereen Sävelen festivaaleille  rakennettiin Kuorotori ja Oulussa on jälleen yhteiset kuoromusiikin Talvipäivät – Vinterdagar 6.-7.2.2016 https://www.sulasol.fi/nyt/talvipaivat-2016/

Sumu-Fimulla on yhteydet muihin musiikkijärjestöihin: Suomen Musiikkineuvostossa Musiikin harrastamisen työryhmän puheenjohtajana ja Musiikkineuvoston varapuheenjohtajana on Sulasolin toiminnanjohtaja Virpi Häyrinen.

Pohjoismaiden kuorolaulajat 

Kaikille kuoromuodoille tarkoitettu kolmen vuoden välein järjestettävä pohjoismaiden yhteinen Nordklang-kuorofestivaali kokoaa tänä vuonna laulajat Turkuun 3-7.8.2016 https://www.nordklang.fi/  Järjestäjinä SULASOL, Sulasolin Varsinais-Suomen piiri ja Nordisk Korforum.

Lapset ja nuoret kokoontuvat Tanskan Holstebrohon 4-8.5.2016 pohjoismaiden yhteiselle Norbusang-festivaalille https://norbusang.org/

Pohjola ja Baltia 

Nordic-Baltic -yhteistyö tarjoaa tapahtumia kaikille kuoromuodoille viimeksi Latvian Riikaan 2015  ja erikseen eri kuoromuodoille: miehet matkustavat Baltian ja Pohjolan yhteisille mieskuoropäiville ”Nordic-Baltic Male Choir Festival” Islannin Reykjavikiin 12-14.5.2016. Seuraava Itämeren ja Pohjolan poikakuorofestivaali järjestetään vuonna 2018.

Tallinnan perinteiset kansainväliset laulujuhlat vietetään 20.-23.8.2017

Euroopan kuoroyhteisö – Europa Cantat

Viime kesänä Unkarin Pécsin tapahtumassa luovutettiin vuoro Viroon, joka järjestää seuraavan Europa Cantat -festivaalin Tallinnaan 27.7.-5.8.2018.

Kansainvälisesti yhdessä

International Federation for Choral Music, IFCM kutsuu Maailman konferenssiin Espanjan Katalonian Barcelonaan niin kuorolaulajia, kuoronjohtajia, säveltäjiä kuin kustantajia 22.-29.7.2017.

Erilaiset kuoromuodot kotimaassa

Seka-, nais, mies- ja lapsikuorot järjestävät yhteisiä kokoontumisia:
– FSSMF:n musiikkijuhlat vietetään Kokkolassa 10-12.6.2016. Tapahtuman teemoina ovat 100-vuotiaat Einar Englund ja Erna Tauro.
– Ikäihmiset on kutsuttu ”Laula kanssain” -juhlille Joensuussa 4.-6.8.2016 Tapahtuman pääjärjestäjä on Eläkeliiton Pohjois-Karjalan piiri yhdessä Eläkeliiton ja useiden yhteistyötahojen kanssa https://www.laulakanssain.fi/  Mukaan on kutsuttu ”entisiä nuoria” Virosta: ”Soome kutsub augustis eesti ’endisi’ noori Joensuu laulupeole”
– Sulasol-perheen Suomen Naiskuoroliiton kevättapahtuma on Helsinki-Tukholma-risteilyllä 18.-20.3.2016, Tukholmassa kuullaan Naiskuoro Philomelan konsertti. Samaan aikaan on Sulasolin Suomen Mieskuoroliiton Talvipäivät Oulussa. Sekakuorot kokoontuvat Tornioon 9.-10.4.2016
– STM:n Mieskuoropäivät vietetään Kotkassa 27.2.2016
– Ruotsinkielisten sekakuorojen Finlands Svenska Körförbund, FSK:n kerää laulajat 25-vuotisjuhliinsa Helsinkiin 5.11.2016

Suomi100 Yhdessä 

Koko Suomi juhlii ensi vuonna 100-vuotista itsenäisyyttään teemalla ”Yhdessä”. Valtakunnallisiin tapahtumiin on jo hyväksytty ainakin tapahtumista SULASOLin Hämeenlinnan Laulu- ja soittojuhlat 12.-14.5.2017 ja Sumu-Fimun syksylle 2017 suunniteltu seminaari työnimellä ”Mihin menet kuorolaulu – kuorolaulun seuraavat 100 vuotta”.

Ammattilaisia

Radion kamarikuoron lakkauttamisen jälkeen ammattilaiskuoron tarve Suomessa ei ole poistunut. Tasokkaiden kuorojen rinnalle on rakennettu ja rakennetaan ammattimaisesti toimivia kuoroja niin Helsinkiin (Helsingin Kamarikuoro), Turkuun (Key Ensemble) kuin Tampereellekin (Tampere Cappella).

Harrastuksessa kehittyminen edellyttää ammattitaitoisia ohjaajia. Yhdessä laulaminen tarvitsee ohjelmiston tuntevia taitavia johtajia. Kiitos kaikille sekä sivu- ja päätoimisille kuoronjohtajille ja kanttoreille että heidän kouluttajilleen, jotka mahdollistavat kuorotoiminnan kehittymisen!

Maaria Manner
Suomen Laulajain ja Soittajain liiton, SULASOLin puheenjohtaja
Suomen Musiikkikasvatusseura – FiSME:n hallituksen varajäsen