RISTIINPÖLYTYS – LASTENMUSIIKKI TAITEIDEN RAJAPINNOILLA

Suomen musiikkikasvatusseura – FiSME ry järjestää lasten oikeuksien viikon kunniaksi seminaarin lastenmusiikkipäivänä 13.11.2020 Oulun yliopiston Saalastinsalissa klo 12.15–15.00. Seminaariin on mahdollista osallistua paikan päällä (paikkoja rajoitetusti) tai etäyhteydellä.


Seminaarin lisäksi Lastenmusiikki ry järjestää lastenmusiikkikonsertin klo 10.00–11.15 sekä Jellonagaalan klo 18–19. Gaalassa palkitaan ansioituneita lastenmusiikintekijöitä. Molemmat tilaisuudet ovat katsottavissa striiminä.

ILMOITTAUTUMINEN
Ilmoittaudu seminaariin 11.11. mennessä osoitteeseen musiikkikasvatus@gmail.com. Muistathan ilmoittaa osallistutko seminaariin paikan päällä (paikkoja rajoitetusti) vai etäyhteydellä. Seminaari on maksuton.

OHJELMA

12.15 TERVETULOA
Pirkko Paananen-Vitikka, Oulun yliopisto
Suvi Saarikallio, FiSMEN puheenjohtaja

Soiva Siili laulattaa

12.30 PUHEENVUOROJA
Jokaisen puheenvuoron jälkeen on aikaa keskustelulle, johon on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä chatin kautta. Keskustelua ohjaa Katja Sutela, Oulun yliopisto.

[haitari title=”Leena Poikela, Oulun yliopisto:
Minä silitän sinua tällä musiikilla – Musiikkikasvatus arjen päiväkotipedagogiikassa
”]Leena Poikela, yliopisto-opettaja, KM, MO, Mlko, Lto

Poikela toimii yliopisto-opettajana Oulun yliopiston kasvatustieteiden ja opettajankoulutuksessa erityisalueenaan varhaisiän musiikkikasvatus, jossa välittämisen pedagogiikka ja kokonaisvaltaisuus ovat vahvasti läsnä. Opettajankouluttajana hänellä  on kokemusta yli 30 vuotta. Poikela on toiminut ohjaajana erilaisissa yhteisöllisissä taideprojekteissa. Hän on osallistunut Royal Opera Housen järjestämiin Write an Opera Level I ja II sekä Write an Opera – kouluttajakoulutuksiin, Leedsin yliopistossa, Bretton Hall Collegessa Englannissa ja  Metropolitan Opera Guildin järjestämän Creating Original Opera Level III -koulutukseen, USA:ssa. Lisäksi hänen työskentelyään  ohjaa orffilaisuus,  johon on kouluttautunut kotimaassa ja Marktoberdorfissa, Itävallassa.  

Poikelan sävellyksiä niin lapsille kuin aikuisille on esitetty eri tilaisuuksissa Suomessa ja hän on ollut mukana säveltäjänä, sovittajana ja säestäjänä Siivekäs tiikeri -levyllä. Leena Poikela on pitänyt lukuisia musiikkikasvatuksen  kursseja Suomessa, Ruotsissa, Puolassa, New Yorkissa ja Teneriffalla. Poikelalta on ilmestynyt (2020) OPH:n rahoittamassa Rinnalla -hankkeessa Nyt Satuillaan! -laulukirja, jossa vahvana pedagogisena johtolankana on lasten tunne-ja vuorovaikutuksen tukeminen monitaiteisen musiikkikasvatuksen avulla. 

Mottona: Musiikki kuuluu kaikille – hiljaisuuden äänet ovat ihmisen omaa musiikkia.

Esityksessä mukana taiteilija Pia Leppänen-Keränen.

Yläreunan kuva: Leena Poikela

[end][haitari title=”Tuula Jukola-Nuorteva, Suomen kansallisooppera ja -baletti: Yksikin hyvä, mutta yhdessä vielä parempi – Yhteistyötä Suomen kansallisoopperan ja -baletin yleisötyön kanssa”]Tuula Jukola-Nuorteva on musiikkikasvattaja, vastaava tuottaja, säveltäjä ja musiikin oppikirjamateriaalien kirjoittaja. Hän on toiminut monipuolisissa musiikin pedagogisissa ja taiteellisissa tehtävissä niin Suomessa kuin Iso-Britanniassakin mm. Royal Opera House Covent Gardenissa, English National Operassa, Barbican Centerissä, Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa ja Taideteollisessa korkeakoulussa. Hänen eritysalanaan ovat muusikon luovat vuorovaikutustaidot ja taidelaitosten ja yleisön välinen vuovaikutus. Musiikinopettajana Tuula on toiminut 15 vuotta sekä Suomessa että Iso-Britanniassa.

Vuodesta 2010 lähtien Tuula Jukola-Nuorteva on Suomen kansallisoopperassa ja – baletissa yleisötyön vastaava tuottaja.  Hän on toiminut RESEO:n (European Network for Opera, Ballet & Music Education) ohjausryhmän jäsenenä ja puheenjohtajana. Hän on Koulujen musiikinopettajat ry:n hallituksen, Konserttikeskuksen ja Suomen musiikkikasvatusseura Fismen hallituksen jäsen. [end][haitari title=”Petri Kauppinen, Oulun ammattikorkeakoulu: 360 astetta kehollisuutta –Musiikki liikkeen työkaverina”]

Puheenvuorossa Oamkin tanssinopettajakoulutuksen lehtori Petri Kauppinen valaisee tanssinopettajan suhdetta musiikkiin. Keskeisiä kysymyksiä ovat mm. Miten musiikki vaikuttaa lapsen ja nuoren liikkeen omaksumiseen? Kuinka tanssija soittaa kehoaan? Mitä ”pelaaminen” tarkoittaa tanssin ja esitystaiteen viitekehyksessä ja kuinka tämä näkökulma ohjaa pedagogisia ratkaisuja?

Oululainen Petri Kauppinen on tanssin ja esittävän taiteen monityöläinen. Hän työskentelee opettajana, koreografina, tanssijana ja käsikirjoittaja-ohjaajana. Tanssinopettajan työssä Kauppista motivoi tanssin käsityötaitojen siirtäminen, tutkiminen ja kehittäminen.[end]

14.00 TAUKO

14.10 PANEELI
Keskustelussa mukana Leena Poikela, Tuula Jukola-Nuorteva, Petri Kauppinen, Markus Lampela (Soiva Siili) sekä musiikkikasvatuksen opiskelija Loviisa Minkkinen. Keskustelua ohjaa Marja Ervasti, Oulun yliopisto.

Soiva Siili laulattaa


Saalastinsalin tilakoristelu kasveilla: OSAO Kempeleen floristimestariopiskelija Kati Juvani
Tanssi: Eerika Arposalo

Yhteistyössä: Oulun yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lastenmusiikki ry, Oulun ammattikorkeakoulu, Suomen kansallisooppera ja -baletti, Oulun kaupunki, Koulutuskuntayhtymä OSAO

Pidätämme oikeudet muutoksiin.