5-6/15 TeknoDida

 

Matti Ruippo: TeknoDida 1995–2015
Oriveden Opisto 17.–19.4.2015

Oriveden Opistolla on järjestetty TeknoDida-koulutustapahtumaa vuoden kahden välein aina vuodesta 1995. Tänä vuonna paikalla oli yli 120 osallistujaa eri puolelta Suomea. Joukossa oli myös kaukaisempia vieraita: kaksi Skotlannista, yksi Englannista, yksi New Yorkista ja yksi Hong Kongista. Sen lisäksi lauantai-iltapäivän verkkokokoukseen osallistui esitelmänpitäjiä Yhdysvalloista ja Kanadasta.

Osallistujat olivat pääasiassa musiikinopettajia eri oppilaitoksista ja kouluista. Paikalla oli myös musiikin tutkijoita ja opiskelijoita. TeknoDida järjestettiin yhdessä Suomen musiikinopettajien liiton (SMOL) kanssa. SMOL:n väki osallistui TeknoDidan ohjelmaan ja piti tapahtuman yhteydessä liittokokouksensa.

Mobiililaitteiden käyttö musiikinopetuksessa oli keskeinen aihe erityisesti lauantain työpajoissa. Toki kolmeenkymmeneen työpajaan mahtui myös muunlaista musiikkiteknologian opetuskäytön opiskelua. Esityksissä pohdittiin myös nopeiden verkkoyhteyksien käyttöä musisoinnissa ja taiteellisissa tilaisuuksissa. Lauantaina esiteltiin opetushallituksen rahoittaman pilotoinnin tuloksia. Siinä testattiin yhdeksässä musiikkioppilaitoksessa musiikkiteknologian opetussuunnitelmasuosituksia.

Professori Juha Ojala pohti esityksessään tämän vuosituhannen oppimistaitojen muutosta. Ja lopuksi Jyväskylän yliopiston tutkimusryhmä esitteli SmartHand-hankettaan, jossa soittaminen tapahtui erityisen hansikkaan avulla.

Tapahtuman ohjelma on osoitteessa https://ruippo.fi/teknodida/2015/ Sinne on myös kerätty työpajoissa jaettuja materiaaleja ja eri esittäjien luentorunkoja.

TeknoDida sai tukea koulutuksen järjestämiseen Alfred Kordelinin säätiöltä ja Taiteen edistämiskeskukselta. Lisäksi joukko yrityksiä tuki tapahtumaa. Kiitokset TeknoDidan puolesta!

Ruippendaali