Keskiviikko 17.11.2021 Musiikki vaikuttaa!

Miten yhteistyöllä voidaan vahvistaa musiikin vaikutusta? Musiikkikasvatuspäivän avaus juhlistaa yhteistyötä kentän eri toimijoiden välillä. Teemapäivän järjestää FiSME ry yhteistyössä Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n ja Lastenmusiikki ry:n kanssa.

Musiikki vaikuttaa! -teemapäivä on suunnattu orkestereiden ja muiden kulttuurilaitosten yleisötyöntekijöille, lastenmusiikkialan toimijoille sekä opettajille varhaiskasvatuksessa, koulussa ja musiikkiopistossa sekä musiikin alan oppilaitoksissa.

Ohjelma

9.00 KoKeMus -festivaalin aamukonsertti

Tule mukaan KoKeMus – Konserttikeskuksen musafestarin aamukonserttiin!

Mirkka & Luis on lastenmusiikkiyhtye, joka valittiin Lastenmusiikkigaalassa Vuoden tulokkaaksi syksyllä 2019. Yhtyettä on kiitelty korkeatasoisesta musiikista ja tarkkanäköisistä tarinoista, joissa perehdytään lapsia ja nuoria koskettaviin asioihin huumoria ja leikkisyyttä unohtamatta. Konsertti on suunnattu alakouluikäisille, mutta sitä ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan myös Mukaan!-päiville osallistuvat aikuiset.

Konsertti kestää noin 40 minuuttia. Siirtymä Tampere-talolle kestää kävellen noin 5-10 min, joten ehdit hyvin mukaan päivän muuhun ohjelmaan. Vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Esitys on osa erillistä koulukonserttifestivaalia, joka järjestetään samaan aikaan Mukaan! -päivien kanssa yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa. Lisätietoja festivaalista osoitteessa: www.konserttikeskus.fi/kokemus

Päivän avaussanat- ja musiikki

Tutkimusjohtaja Mari Tervaniemi johtaa Helsingin yliopistossa Musiikki, aivot ja oppiminen -ryhmää, joka tutkii mm. musiikki ja lapsuudenaikainen kehityksen suhdetta. Hän toimii tutkimusjohtajana CREDU- ja CICERO Learning -verkostoissa, jotka rakentavat yhteistyötä ja edistävät oppimisen huippututkimusta eri tieteenalojen välillä.

Timo Järvensivu on tutkinut ja kehittänyt verkostotyötä ja verkostojen johtamisen käytäntöjä yli 15 vuotta, ensin tutkijana yliopistossa ja nykyisin päätoimisena yrittäjänä ja kouluttajana.

Puheenvuoron tarjoaa Saavutettavat orkesterit -hanke.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen useita vuosia käynnissä ollut maakunnallinen yhteistyötoiminta laajenee syksyllä 2021 Global Music – aineryhmään. Ensimmäinen pilottikurssi järjestetään Tampereella. Kurssien tarkoitus on kehittää nuoren maailmanmuusikkouden taitoja, kartuttaa ymmärrystä erilaisista musiikillisista lähestymistavoista ja tarjota mahdollisuuksia vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön eri kulttuurien välillä. Samalla vahvistuvat nuoren kunnioitus, avoimuus ja maailmankansalaisuus. Pirkanmaan musiikkiopiston nuorten muusikoiden esitys Valtakunnallisilla musiikkikasvatuspäivillä on pilkahdus siitä, mitä maakunnallinen yhteistyö voi parhaimmillaan olla.

Keskustelua ohjaa Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n Yleisötyöfoorumin puheenjohtaja Annika Kukkonen. Vieraina lastenmusiikin monipuolinen ammattilainen, muusikko Satu Sopanen ja säveltäjät Roope Mäenpää ja Minna Leinonen.

13.00–13.30 Sointikylpy

Vierailu Tampere Filharmonian harjoituksiin. Tapaaminen klo 12.55 lounaan yhteydessä ilmoitettavassa tapaamispaikassa.

Iltapäivän ohjelma jatkuu kahdella rinnakkaisella ohjelmalla.

13.30–14.30

Esimerkkejä yhteistyöstä

Tamperelaiset viidesluokkalaiset tutustuvat vuosittain kulttuurikasvatusohjelma Taidekaaren Rytmireilaaja-kokonaisuudessa säveltaiteeseen ja Tampere Filharmoniaan. Yhteistyötä esittelemässä orkesterin apulaisintendentti Eija Oravuo.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on ollut mukana Suomen Kulttuurirahaston, Svenska kulturfondenin ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton suurhankkeessa Taidetestaajat vuodesta 2018 alkaen. Yhteistyöstä kertoo orkesterin tuottaja-yleisötyöntekijä Aino Häli.

Jyväskylä Sinfonian lasten- ja nuortentoiminnan kehittämishankkeen Orkesteri kylässä tavoitteena on lisätä keskisuomalaisten lasten ja nuorten mahdollisuuksia osallistua orkesterin toimintaan sekä päästä osalliseksi kulttuurielämyksiin. Hankeyhteistyötä esittelee Jyväskylä Sinfonian projektikoordinaattori Miika Hakala.

Kun maailman ainoa Muumimuseo avattiin neljä vuotta sitten Tampere-talossa, löytyi saman katon alta Tampere Filharmonia. Tästä seurasi luonnollisesti kiinnostavaa yhteistyötä. Sen hedelmiä ovat olleet mm. Taikatalven tunnelmia -konsertti, Muumimuseon Taikatalvi-tapahtuma sekä jo perinteeksi muodostunut Soiva Muumimuseo. Siitä, miten kaksi erilaista kulttuurilaitosta yhdistävät musiikkia, kuvataidetta ja kirjallisuutta mitä erilaisimpien yleisöjen nautittavaksi, kertoo Muumimuseon tuottaja Minna Honkasalo.

13.30–14.30

Lastenmusiikkiseminaari

Mitä lauluja lapsille ja lasten kanssa saa ja kannattaa laulaa? Mikä merkitys laulamisella on?  

Laulu tekee hyvää. Laulaminen vaikuttaa meihin fyysisesti ja psyykkisesti. Hyräily voi rauhoittaa, yhdessä laulaminen vahvistaa yhteenkuuluvaisuutta.

Lastenmusiikkiseminaarin ohjelmassa kuullaan innostavia  puheenvuoroja ja esimerkkejä laulamisesta päiväkodissa, peruskoulussa, soittotunneilla, työpajoissa, kuorossa ja kotona. Mukana  muun muassa  Uulu, Soiva Siili, Suomen kansallisooppera- ja baletti, Oulun yliopisto, Musiikkipäiväkoti Priimi, Miina Meurman/Mikkolan koulu, Eveliina Sankilampi ja Janne Salmenkangas.

Puheenvuorojen jälkeen ohjelma jatkuu yleisöä osallistavalla keskustelulla.

”Laulan laulun vedelle, laulan laulun puille, laulan laulun sinulle, kenellepä muille.” – Jukka Itkonen

KAHVI

15.00–16.30

Verkostoidutaan!

Minkälaisissa verkostoissa toimimme? Mitkä ovat verkostojemme vahvuudet? Entä mitä ideoita meillä on verkostojemme kehittämiseksi? Työskentelyä fasilitoi Timo Järvensivu.

Rosa Meriläinen, pääsihteeri,
KULTA ry

Pirjo Virtanen, teatterikuraattori, Suomen Kansallisteatteri

Olli-Pekka Martikainen, varadekaani, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia

NN

15.00–16.30

Lastenmusiikkiseminaari

Seminaariohjelma jatkuu.

17.00 Suomen konservatorioliiton sääntömääräinen syyskokous

Konservatorioliiton syyskokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Tilaisuus on suunnattu Konservatorioliiton jäsenille ja siihen on ennakkoilmoittautuminen liiton kautta.