10/2015 Onko klassinen musiikki kriisissä?
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Klassisen musiikin osasto järjesti yhteistyössä Täydennyskoulutuksen kanssa 5.-6.10. seminaarin jossa pohdittiin millaisia valintoja ja toimenpiteitä opettajat, oppilaitokset ja taidelaitokset voivat tehdä, jotta klassinen musiikki voisi tarjota iloa ja merkityksellisyyttä yhä useamman ihmisen elämään.
Ensimmäinen seminaaripäivä käsitteli klassista musiikkia soittoharrastuksen näkökulmasta. Seminaarin avauspuheenvuorossaan Mirjam Kalland totesi tutkimusten osoittaneen, että elämässä menestyvät ne, jotka jaksavat odottaa palkintoa; lapsella on oikeus oppia, että tavoitteiden saavuttamiseksi on tehtävä työtä. Musiikkitalon kuoron taiteellinen johtaja, lehtori Tapani Länsiö pohti puheenvuorossaan yhteisöllisyyttä musiikin harrastamisessa ja totesi painokkaasti, että yhteisöllä on oltava vahva johtaja. Kalland viittasi samaan omassa esityksessään puhuessaan kasvatuksen myönteisistä rajoista: on opetettava, että ”meillä täällä on tapana toimia näin”.
Mauno Järvelä, viulisti sekä pelimannimusiikin opettaja ja kansanmusiikkiin pohjautuvan näppärimenetelmän kehittäjä kertoi pohtineensa, onko pakko laittaa oppilaita soittamaan yksin? Järvelä kertoi näppärimenetelmän taustalla olleen tavoitteena saada kaikki musiikin vaikutuksen piiriin. Järvelä toivoo pelimanniperinteen tulevan vahvemmin osaksi nykypäivää. Viulunsoiton opettaja Yvonne Frye toi terveisiä Colourstrings-metodin käyttämisestä ja seminaarissa kuultiin Itä-Helsingin musiikkikoulun oppilaita. Géza ja hänen vanhempi veljensä Csaba Szilvay kehittivät kansainvälisesti menestyneen värikieli-menetelmän (Colourstrings) unkarilaisen Zoltán Kodályn periaatteiden pohjalta. Colourstrings-lapsista musiikkimaailman tähdiksi ovat nousseet muiden muassa Réka Szilvay ja Pekka Kuusisto. Frye totesi menetelmässä olevan tärkeää lapsilähtöinen oppiminen, ei lapsellinen.
Rantasalmen puhallinorkesterista oli kertomassa kapellimestari Marja Ikonen. Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistykselle myönnettiin kuluvalla viikolla Alfred Kordelinin säätiön 30 000 euron palkinto. Kordelinin säätiön perusteissa todetaan: ”Yhdistys lähentelee 3 800 asukkaan kunnassa tilastollista mahdottomuutta: kahdeksassa orkesterissa sekä nuoriso- ja lastenteattereissa on tällä hetkellä mukana 120 soittajaa ja musikaaleissa noin 70 harrastajaa.” Yhteisön merkitys on toiminnassa suuri. Ilonen kertoi, että toiminnassa vaaditaan paljon talkoolaisia, mikä taas luo yhteishenkeä. Kansalaisopisto ja musiikkiopisto toimivat alueella vahvassa yhteistyössä.
Viulisti Minna Kangas oli seminaarissa kertomassa Concerto Grossosta, FiBO Collegium -työryhmän järjestämästä mammuttibarokkitapahtumasta, jossa mestarit ja kisällit musisoivat yhdessä ja erikseen. Tapahtumapäivä on kolmiosainen: siihen kuuluvat lastenkonsertti, iltakonsertti sekä suuri aulatapahtuma. Concerto Grossoja on toteutettu toistaiseksi kaksi Musiikkitalossa, viimeksi marraskuun lopulla 2014. Kangas kertoi monitaiteellisen tapahtuman olevan elämys niin esiintyjälle kuin yleisölle. Tapahtuman kautta vapautetaan Kankaan mukaan musikaalista luovuutta.
Jussi Särkkä ja Petri Alanko Taideyliopiston Sibelius-Akatemian klassisen musiikin osastolta kertoivat ensimmäisen seminaaripäivän päätteeksi hankkeesta, jolla musiikkia ja erityisesti tietoisuutta ns. ”kriisisoittimista” viedään maakuntiin. Jussi Särkkä on opettaja ja Radion sinfoniaorkesterin fagotisti ja Petri Alanko Sibelius-Akatemian puhallinsoitinten aineryhmän johtaja. Särkkä ja Alanko muistuttivat, että pikkuflyygelin hinnalla (noin 60 000 euroa) hankitaan kymmenen fagottia musiikkiopistoon. Kyse on valinnoista.
Yhteenvedon toisesta seminaaripäivästä löydät linkistä.
Orkesterien yleisötyö on aiheena II valtakunnallisten musiikkikasvatuspäivien MUSIIKKI LÄHENTÄÄ – Yleisötyön teemapäivässä keskiviikkona 11.11.2015.
Annika Koivula
Helsingin kaupunginorkesterin yleisötyön tuottaja
https://svamuli.fi/olipa-kerran-concerto-grosso/
https://www.uniarts.fi/blogit/klassinen-kriisiss%C3%A4/kuinka-muusikko-yhteiskunnallistuu
https://www.uniarts.fi/blogit/klassinen-kriisiss%C3%A4/musiikkikylvetyst%C3%A4-perheen-pienimmille