Ilmoittautuminen aulassa

Lappia-talo Jorma Eton tie 8 A, Rovaniemi, Lappi, Suomi

Ilmoittautuminen tapahtumaan. Photo: Elli Alasaari

Koululaiskonsertti, Antti Paalanen

Tieva-sali Lappia-talo

Antti Paalanen (haitari ja laulu), Samuli Volanto (äänitekniikka) Hullu haitari, hullumpi mies, vaiko toisinpäin? Tässä esityksessä otetaan mittaa haitarin palkeen elastisuudesta, lattian kestävyydestä, sekä melun ja örinän voimasta. Lavalla istuskelee haitarinsa kanssa lempeä, mutta äänekäs shamanistinen hahmo, joka takoo jalallaan lattiasta biitit paljetta repien, loihtii ilmoille mieleenpainuvia melodioita sekä laulelee ja kertoilee tarinoita örisevällä mörön äänellään. Kappaleet ovat itsetehtyjä, ja niissä on ripaus pelimannimusiikkia, heavyä, teknoa ja elektroniikkaa. Konserttiin osallistuu mukapäivien väen lisäksi koululaisia lähikouluilta! Konsertti järjestetään yhteistyössä Konserttikeskuksen kanssa.  

Kutsuluento: Leikillisyyden rooli lasten musiikillisen kasvun tukemisessa, Signe Siklander

Tieva-sali Lappia-talo

Tarkastelen puheenvuorossani leikillisyyden ja musiikin yhtymäkohtia lasten ja aikuisten näkökulmasta. Kun tavoitteena on lasten musiikillisen kiinnostuksen, innostuksen ja kokeilunhalun vahvistaminen, niin miten aikuiset ja lasten toimintaympäristöt voivat tukea tätä tavoitetta?  Kysynkin, että millaisia leikillisiä affordansseja voimme tai meidän tulisi tarjota lapsille heidän musiikillisen polkunsa varrella. Puheenvuoro pohjautuu tutkimuksiin, joissa on määritelty leikillisyyttä ja analysoitu sitä kasvattajien pedagogisena osaamisena sekä lasten leikkitoiminnassa. Toivon, että puheenvuoro herättää ajatuksia ja keskustelua musiikkipedagogiikan tutkijoissa, kasvattajissa ja muissa toimijoissa.

Kutsuluento: Paras esiin turvan kokemusta vahvistamalla, Emilia Kujala

Tieva-sali Lappia-talo

Turva on kokemus, ei ajatus. Se on paitsi oppimisen, myös levon, leikin ja luovuuden elinehto. Turvan kokemuksen vahvistaminen kasvatustyössä vaatii taitoa luoda ympärilleen myötätunnon ja autenttisen ylpeyden kulttuuria. Tässä kehollisuus on merkittävässä roolissa. Psykologinen turvallisuus on vastavoima virheiden ja häpeän pelolle sekä suorituskeskeisyydelle. Meistä voi tulla suuria, kun meillä on lupa olla riittävän pieniä.

Lounas

Lappia-talo Jorma Eton tie 8 A, Rovaniemi, Lappi, Suomi

Lounastauko, ruokaa tarjolla kellariravintola Saivossa. (Huom. lounas tarjolla vain etukäteen lounaslipun lunastaneille.)

Kutsuluento: Healthy musical identities and new virtuosities, Raymond MacDonald

Tieva-sali Lappia-talo

Edinburghin yliopiston musiikkipsykologian ja improvisaation professori Raymond MacDonald tarkastelee mistä terve musiikillinen identiteetti muodostuu ja mitä tämä tarkoittaa musiikkikasvatukselle. Healthy musical identities and new virtuosities This paper presents a new framework, New Musical Virtuosities, highlighting the development of healthy musical identities as an aim for music education. Previous accounts of musical virtuosity overemphasize instrumental mastery, and do not incorporate cultural and psychological variables that are crucially important for developing musical skills. The new framework includes social, creative, and technical virtuosities. The paper also proposes that participatory models of research and decolonisation agendas, which include all stakeholders involved in music education, are incorporated into future research. Healthy musical identities, integrating new musical virtuosities, can facilitate musical engagement across the life span. This presentation will also emphasise the importance of improvisation within educational contexts, showing how engaging with improvisation can help develop healthy musical identities. Raymond MacDonald is Professor of Music Psychology…

Read more

Luento: Eri koulutusmuotojen rajapinnalla: tanssin varhaiskasvatuksen merkitys kouluvalmiuden tukemisessa, Satu Posio

Varhaisiän musiikkikasvatusluokka

Tanssin merkitys kouluvalmiuden tukemisessa, Satu Posio. Luennon aihe pohjautuu opinnäytetyöhön (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu 2023), jossa tarkastellaan tanssin vaikutuksia esikouluikäisten lasten kouluvalmiuden kehittymisessä. Luento valottaa tanssin kiinnittymistä kolmeen kouluvalmiuden yksilöä koskevaan osatekijään – fyysiseen, kognitiiviseen ja sosioemotionaaliseen kompetenssiin – ja tuo esille niitä tanssin keinoja, joilla esikouluikäisten kouluvalmiutta voidaan edistää.

Työpaja: LUMOKE-ukuleletyöpaja, Mika Jämsä, Studio

Studio Lappia-talo

Mika Jämsä on Kaustisen musiikkilukion musiikinopettaja, joka on jo usean vuoden ajan hyödyntänyt ukulelea monipuolisesti musiikinopetuksessa. Lumoke-ukuleletyöpajassa Mika opastaa meitä tuon pienen kielisoittimen saloihin.

Työpaja: MunKuoro-työpaja

Helena-sali Lappia-talo

Tervetuloa MunKuoron kuoropajaan! MunKuoro-toiminnan ”äiti” Mia Makaroff pitää puolen tunnin minikuoroharjoituksen, jossa esitellään tiivistetyssä tahdissa laulu-, kuoro- ja ryhmätaitojen harjoitteita, jotka sopivat alkeiskuorolle, mutta joita voi hyvin soveltaa myös pidemmällä olevissa kuoroissa. Pajan lopuksi Mia esittelee MunKuoro-verkoston aarrearkkua. MunKuoro-toimintaa organisoi Nuorten Kuoroliitto.

Kutsuluento: Musiikki lapsen kehityksen tukena varhaiskasvatuksessa, Tanja Linnavalli

Tieva-sali Lappia-talo

Helsingin yliopiston yliopistolehtori, kognitiotieteen tohtori Tanja Linnavalli kertoo, miten musiikki ja musiikkileikkikoulu vaikuttavat lapsen kehitykseen. Musiikkitoimintaan osallistuminen näyttää tukevan lapsen kehitystä myös muissa kuin musiikkiin liittyvissä taidoissa, ja esityksessä kerrotaan viime vuosina varhaiskasvatusikäisten lasten parissa tehdyistä tutkimuksista, joissa on nähty säännöllisen musiikkitoiminnan vahvistavan mm. lasten kielellisiä taitoja.

Luento: Oppimisen vaikeudet musiikin opiskelussa – teoriaa ja opetuksen keinoja, Johanna Hasu

Helena-sali Lappia-talo

Luennossa käsitellään musiikin oppimisessa ilmeneviä oppimisen vaikeuksia erityisesti instrumenttipedagogiikan näkökulmasta, ryhmäopetusta ja musiikin hahmotusaineiden opetusta unohtamatta. Luento pohjautuu Nuottinuotta -oppaaseen, jossa käydään läpi erilaisia oppimisvaikeuksia ja oppimisen vaikeuksia teoriatasolla ja lukuisin käytännön esimerkein. Punaisena lankana on jokaisen oppilaan yksilöllisyyden huomioiminen. Luento soveltuu sekä taiteen perusopetuksen, vapaan sivistystyön että perusopetuksen ja lukion musiikinopettajille. Johanna Hasu on toiminut yli kaksikymmentä vuotta pianonsoiton opettajana suomalaisissa musiikkioppilaitoksissa. Hänen väitöskirjansa (2017) käsitteli oppimisen vaikeuksia pianonsoiton opiskelussa. Hän on pitänyt koulutuksia erilaisista oppijoista ja oppimisen vaikeuksista musiikkioppilaitosten opettajille eri puolilla Suomea ja luennoi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Johdatus pedagogiikkaan -luentosarjassa. Tammikuussa 2023 ilmestyi ensimmäinen musiikinoppimisen vaikeuksia käsittelevä KUMMI-opas (Niilo Mäki Instituutti). Syksyllä 2023 häneltä ilmestyy kirja Kaikilla äänillä (Reuna), jossa käsitellään taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmaa oppilaslähtöisyyden näkökulmasta.

Työpaja: LUMOKE-ukuleletyöpaja, Mika Jämsä, Studio

Studio Lappia-talo

Mika Jämsä on Kaustisen musiikkilukion musiikinopettaja, joka on jo usean vuoden ajan hyödyntänyt ukulelea monipuolisesti musiikinopetuksessa. Lumoke-ukuleletyöpajassa Mika opastaa meitä tuon pienen kielisoittimen saloihin.

Kahvi

Lappia-talo Jorma Eton tie 8 A, Rovaniemi, Lappi, Suomi

Kahvitauko

Työpaja: Tuo ongelmasi meille – ratkaisemme sen yhdessä! Johanna Hasu

Helena-sali Lappia-talo

Suomalaisilla musiikinopettajilla on valtava tietämys ja kokemus erilaisista haastavista opetustilanteista. Tieto on kuitenkin hajallaan, tallessa jokaisen omassa työkalupakissa. Toisaalta työssä on saattanut tulla vastaan ongelma, johon ei ole ratkaisua. Työpajassa käydään keskustellen läpi arjen opetustyössä vastaan tulleita haasteita ja etsitään kysymyksiin vastauksia yhdessä. Keskustelua luotsaa ja  oman työkalupakkinsa sisällön avaa Johanna Hasu.

Työpaja: Kato, mä osaan! Osallisuutta, onnistumista ja oppimista laulupiirtäen, Minna Lappalainen

Varhaisiän musiikkikasvatusluokka

Laulupiirtäminen® on ilmaisun monia muotoja yhdistelevää musiikillista kuvataideleikkiä, jonka keskiössä piirrokset syntyvät kuin taianomaisesti laulaen ja laulun tukemana. Laulun ja piirtämisen lisäksi menetelmä koukuttaa keskittymään, kommunikoimaan ja toimimaan yhdessä. Laulupiirtämisen osallistava toiminnallinen prosessi sekä yhdessä luotu visuaalinen maailma toimivat innostavana alustana niin leikille ja tarinoinnille kuin myös monenlaiselle oppimiselle. Laulupiirtämisen menetelmää käytetään laajasti mm. varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja erityisopetuksessa sekä kuntoutusmenetelmänä mm. puhe-, toiminta- ja musiikkiterapiassa. Menetelmä on innostava työtapa myös varhaisiän musiikkikasvatuksessa. Minna Lappalaisen (menetelmän kehittäjä, lastenmusiikintekijä, musiikkikasvatuskouluttaja) ohjaamassa työpajassa tutustumme laulupiirtämisen perusajatuksiin sekä sukellamme tarinalliseen seikkailuun yhteisellä isolla paperilla laulupiirtäen, leikkien ja liikkuen.

Työpaja: Esa Lamponen: Rytmit repussa

Studio Lappia-talo

Kokonaisvaltaisen musiikkikasvatuksen monipuoliset työtavat; sykkeen ja erilaisten rytmien kokemista leikkien, soittaen, liikkuen. Esa Lamponen on lastentarhaopettaja, musiikin varhaiskasvattaja ja Orff-kouluttaja. Toiminut kouluttajana mm. Opetushallituksen koulutuksissa, päiväkodeissa, kouluissa, Sibelius-Akatemiassa, konservatorioissa ja Avoimessa yliopistossa.

Tutkimusposterit 2

Rovaniemen pääkirjaston Lapponica-sali Jorma Eton tie 6, Rovaniemi

Ajankohtaista tietoa alamme tutkimuksesta: 5min pikaesitelmät ja tutustumista tutkimusten tekijöihin posterinäyttelyssä kierrellen. Perjantaina esittelyssä: Sari Lehmusketo, Lapin yliopisto: "Jokainen ihminen on laulun arvoinen". Varhaiskasvatuksen ammattilaisen laulaminen ja Matkalla laulun iloon -laulukoulutus. Jenni Rinne, Jyväskylän yliopisto: Perheen tuen merkitys lapsen soittoharrastuksessa. Perheiden roolin ja vanhempien tuen merkitys lapsen soittoharrastuksen kannalta suomalaisen taiteen perusopetuksen kontekstissa. Katja Sutela, Oulun yliopisto: ”Seurasimme, miten opettaja soitti iloisena pianoa” Viittomakieliset muistot kuurojen musiikin opetuksesta – puheopetuksesta inkluusioon. Täydentää suomalaisen musiikkikasvatuksen historiakuvaa, joka tähän asti on keskittynyt vain kuulevien musiikinopetukseen. Sini Saarinen, Jyväskylän yliopisto: Luovuuden kokemukset & merkitykset luovan työnohjauksen interventiossa. Tutkimukseni tarkoitus on ymmärtää yksilön luovuuden kokemuksia, ilmentämistä ja merkityksiä luovan työnohjauksen interventiossa. Tavoitteena on tuottaa ajankohtaista tietoa luovuuden toteutumisesta työnohjausprosessissa luovan TTM-menetelmän (Saarinen 2021)avulla, ja ymmärtää kokemuksen vaikutuksia yksilön työhyvinvointiin. (Jenni) Riikka Ahokas, Jyväskylän Yliopisto: Rytmiikan opiskelun vaikutusten tutkimus. Ajankohtaisinta kansainvälistä tutkimusta liittyen musiikillisen rytmin harjoittelun vaikutuksiin

Työpaja: Kato, mä osaan! Osallisuutta, onnistumista ja oppimista laulupiirtäen, Minna Lappalainen

Varhaisiän musiikkikasvatusluokka

Laulupiirtäminen® on ilmaisun monia muotoja yhdistelevää musiikillista kuvataideleikkiä, jonka keskiössä piirrokset syntyvät kuin taianomaisesti laulaen ja laulun tukemana. Laulun ja piirtämisen lisäksi menetelmä koukuttaa keskittymään, kommunikoimaan ja toimimaan yhdessä. Laulupiirtämisen osallistava toiminnallinen prosessi sekä yhdessä luotu visuaalinen maailma toimivat innostavana alustana niin leikille ja tarinoinnille kuin myös monenlaiselle oppimiselle. Laulupiirtämisen menetelmää käytetään laajasti mm. varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja erityisopetuksessa sekä kuntoutusmenetelmänä mm. puhe-, toiminta- ja musiikkiterapiassa. Menetelmä on innostava työtapa myös varhaisiän musiikkikasvatuksessa. Minna Lappalaisen (menetelmän kehittäjä, lastenmusiikintekijä, musiikkikasvatuskouluttaja) ohjaamassa työpajassa tutustumme laulupiirtämisen perusajatuksiin sekä sukellamme tarinalliseen seikkailuun yhteisellä isolla paperilla laulupiirtäen, leikkien ja liikkuen.

Työpaja: Esa Lamponen

Studio Lappia-talo

Kokonaisvaltaisen musiikkikasvatuksen monipuoliset työtavat; sykkeen ja erilaisten rytmien kokemista leikkien, soittaen, liikkuen. Esa Lamponen on lastentarhaopettaja, musiikin varhaiskasvattaja ja Orff-kouluttaja. Toiminut kouluttajana mm. Opetushallituksen koulutuksissa, päiväkodeissa, kouluissa, Sibelius-Akatemiassa, konservatorioissa ja Avoimessa yliopistossa.

SML ja STOPP Yhteiskeskustelu

Helena-sali Lappia-talo

SML:n ja STOPP:in yhteinen keskustelutilaisuus liittojen näkymistä.

Hetki itselle ja inspiraatiolle, Rovaniemen kirkko

Rovaniemen kirkko Yliopistonkatu 2, Rovaniemi

Mikä on yhteissoittokantele? Voiko sitä soittaa ilman harjoittelua? Entä jos sitä soittaisi yhdessä urkujen kanssa? Ryhmäkokoa ei rajattu. Vapaa pääsy. Osallistavaan musiikkihetkeen johdattavat kanttori Joona Saraste ja varhaisiän musiikkikasvattaja Sanna Koivuranta-Virtanen

Pikkujoulumusikaali: Kirka – Surun pyyhit silmistäni

Tieva-sali Lappia-talo

Musikaali yhdestä suomalaisen musiikkitaivaan kirkkaimmasta tähdestä. Rovaniemen Teatterin syksyn musikaali tuo näyttämölle suomalaisen musiikkimaailman yhden kirkkaimmista tähdistä: Kirill ”Kirka” Babitzinin! Tämä on tarina nuoresta miehestä, joka haaveili tähteydestä, menestyksestä ja rakkaudesta. Musikaali on kunnianosoitus Kirkan monipuolisuudelle, mutta näyttää hänet ennen kaikkea rock-tähtenä. Kirka lauloi itsensä suomalaisten sydämiin uniikilla äänellään ja karismallaan. Hän oli monipuolinen artisti, faniensa päiväunien kohde, arvostettu laulaja ja paheksuttu rokkari – kaiken tähteyden takana Kirka oli herkkä kollega, veli, poika, aviomies ja ystävä. Poikkeuksellisen energian omaavan Kirkan ura oli erityislaatuinen. Hän aloitti esiintymiset jo pikkupoikana laulaen ja hanuria soittaen. 11-vuotiaana alkoi bändiura ja ensimmäinen iso läpimurto tapahtui 17-vuotiaana. Hänestä tuli nopeasti superjulkkis, jota ympäröivät kirkuvat fanilaumat sekä liian lähelle tulevat paparazzit. Vaikka Kirka nousi hurjalla vauhdilla suomalaisen musiikkitaivaan ikoniksi, pienen Suomen ahtaat musiikkiraamit eivät antaneet Kirkalle mahdollisuutta tehdä sitä musiikkia, jota hän olisi itse eniten halunnut: rock, soul ja blues olivat hänelle sydämen asia. Mutta kaiken musiikin,…

Read more

Resitaalikonsertti, Korundi

Korundi Pe 17.11 klo 19 RESITAALIKONSERTTI IV La Folia Ismo Eskelinen, kitara Luys De Narváez (c.1500-1549) Alonso Mudarra (c.1510-1580) Federico Moreno Torroba (1891-1982) Sebastian Fagerlund (1972-) Timo Alakotila (1959-) Manuel Ponce (1882-1948) (Photo: Felix Broede)

Ilmoittautuminen

Lappia-talo Jorma Eton tie 8 A, Rovaniemi, Lappi, Suomi

Ilmoittautuminen tapahtumaan tapahtuu Lappia-talon aulassa. Photo: Elli Alasaari.

Esa Lamposen lastenkonsertti, Monitoritalo Monde

Monitoritalo Monde Pohjolankatu 6, Rovaniemi

Muskaripellen matkassa-konsertin kappaleet vievät tarinoihin ja seikkailuihin. Laulut liikuttavat kehoa ja tunteita, kutsuvat liikkumaan ja musisoimaan, mutta myös hiljentymään musiikin kuunteluun. Maksuton konsertti edellyttää ennakkoilmoittautumisen osoitteessa: lappi.eepos.fi

Työpaja: Sävelsäteitä – Lauluja kolmella saamenkielellä

Helena-sali Lappia-talo

Vuonna 2023 Ylen saamenkielisessä lastenohjelmassa Unna Junnássa ilmestyy 15 uutta musiikkijaksoa. Mukana on yhdeksän uunituoretta sävellystä, joiden takana ovat koltansaamenkielellä muusikko ja kielityöntekijä Anna Lumikivi, pohjoisaamenkielellä kulttuurialan ammattilainen Ulpu Mattus-Kumpunen ja inarinsaamenkielellä varhaiskasvattaja ja saamelaisen lastenkulttuurin kehittäjä Essi Morottaja. Menossa mukana myös sarjan taiteellinen johtaja Jessika Lampi. Onnistuneesta yhteistyöstä inspiroituneena käynnistimme Sävelsäteet-hankkeen, jonka tavoitteena on tarkastella ja kehittää saamelaisen varhaisiän musiikkikasvatuksen muotoja. Saman työryhmän johdattelemana lähdemme työpajassa tutustumaan siihen, mikä on ominaista saamelaisessa lastenmusiikissa. Koulutuksessa Sävelsäteet-joukkio esittelee kolmella eri saamenkielellä tuoreita lauluja ja antavat ideoita niiden toteuttamiseen. Materiaalin kohderyhmä on noin 3-7-vuotiaat. Tämä kulttuuritietoisuutta korostava työpaja sopii kaikenkielisille. Opetuskielenä suomi. Työpajan vetäjinä toimivat Essi Morottaja sekä Ulpu Mattus-Kumpunen.

Lapin tunnelmia: Lapin sotilassoittokunta – Lapland Imagery, solistina Ánnámáret

Tieva-sali Lappia-talo

Rovaniemen oma Lapin sotilassoittokunta esittää konsertissa säveltäjä Ilari Hylkilän Lapin luonnosta inspiraationsa saaneen elokuvamusiikillisen tilausteoksen Lapland Imagery. Elämyksen täydentää Lapin henkeäsalpaavan kauniissa maisemissa kuvattu musiikkivideo. Ohjaaja Alexander Kuznetsovin ja soittokunnan käsikirjoitustiimin ideoima musiikkivideo on kunnianosoitus Lapin luonnolle. Videon on tuottanut Lapin sotilassoittokunnan tiedottaja Antti Näpänkangas. Viisiosainen teos kuljettaa tarinaa Joulupukin pajakylästä Kilpisjärven jylhien tunturien kautta Utsjoen karun kauniisiin maisemiin. Tunturi-Lapin luonto, mystiset revontulet ja lämminhenkinen joulutunnelma yhdessä tunteikkaan musiikin kanssa kertoo Lapin tarinaa. Vuodenaikojen luonnonilmiöt kaamoksen synkkyydestä kevään soliseviin tunturipuroihin muistuttivat soittokunnan muusikoita etuoikeudestaan työskennellä tällä ainutlaatuisella alueella. Näyttelijöinä videotuotannossa toimivat Lapin sotilassoittokunnan muusikot ja laulaja Anna Näkkäläjärvi- Länsman läheisineen. Projekti kesti yli vuoden suunnitteluineen, kuvauksineen ja niihin valmistautumisineen. Lapland Imagery on uraauurtava taideteos sotilasmusiikin saralla. Se on tuotettu Lapin sotilassoittokunnan 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 2019. Tervetuloa mukaan matkalle mystiseen Lappiin!

Lounas

Lappia-talo Jorma Eton tie 8 A, Rovaniemi, Lappi, Suomi

Lounastauko, ruokaa tarjolla kellariravintola Saivossa. (Huom. lounas tarjolla vain etukäteen lounasliput lunastaneille.)

Työpaja: Riskulaulelmat-Sari Niemelä, Sari Lehmusketo

Helena-sali Lappia-talo

Riskulaulelma-menetelmä tarjoaa opetusvälineen säveltämiseen, soittamiseen ja laulamiseen. Riskulaulelma on saanut inspiraationsa saamelaisuudesta ja murtaa länsimaiset sävellysmenetelmät.  Sen tavoite on ohjata tekijäänsä löytämään vähitellen oma sisäinen tapa tuottaa laulua tai joikua. Työpaja on suunnattu lasten parissa työskenteleville suomalais- ja saamelaispedagogeille eikä osallistumiseen tarvita aiempaa musiikillista osaamista. Riskulaulelma-menetelmää voi käyttää mm. kokeilevana leikkinä tai lukemaan, kirjoittamaan ja laulamaan oppimisen tukena.  Saman melodian toistaminen ja pentatoniikka mahdollistavat jokaiselle pääsyn laulelman sisäiseen maailmaan. Menetelmää voi käyttää kaikenikäisten kanssa. Työpajan ohjaa Sari Niemelä ja Sari Lehmusketo

Työpaja: Yhteiskantele – Siiri Ahtola, Joel Kenakkala, Lumi Ollila, Tiia Turunen

Varhaisiän musiikkikasvatusluokka

Yhteiskantele-työpajassa pääset kokeilemaan Koistinen kanteleen upeaa innovaatiota, joka kokoaa ihmiset yhden soittimen äärelle. Yhteiskanteleen kanssa musisointi vie parhaimmillaan flow-tilaan, jossa ihmiset herkistyvät kuuntelemaan, soittamaan ja nauttimaan yhteisen instrumentin ympärillä. Kuvionuottien kanssa kuka tahansa pääsee äkkiä soittamaan ja kokemaan onnistumisen elämyksiä. Tule kokemaan ja kuulemaan yhteiskantele!

Työpaja: Improvisointi, Petteri Arvola (lmto)

Studio Lappia-talo

Työpajassa käydään läpi improvisointia eri instrumentteja käyttäen tietyssä viitekehyksessä. Esimerkiksi jokin muutaman soinnun sointukierto tai pelkkä rytmi voi toimia viitekehyksenä. Tarkoitus on oppia itse ja oppia opettamaan improvisointia matalalla kynnyksellä rytmimusiikin erilaisten tyylien tapaan ja osallistaa oppijoita lähtötasosta riippumatta, ihan nollatasosta lähtien.

Konserttikeskus 60v juhlakonsertti

Tieva-sali Lappia-talo

Konserttikeskus on vienyt elävää musiikkia kouluihin ja päiväkoteihin nyt 60 vuotta! Tätä juhlistetaan musiikkikasvatuspäivillä konsertilla, jossa musiikillisesta annista vastaavat palkittu lastenmusiikkiyhtye Mirkka & Luis, örisevä haitarivirtuoosi Antti Paalanen sekä talentissakin mainetta niittänyt multi-instrumentalisti Julius Rantala. Synttäreitä juhlitaan rennoissa merkeissä mm. örinän, stomp-biitin, handpanin helinöiden, didgeridoon hurinan sekä veikeän laulun voimin monipuolisen ja hyväntuulisen musiikin siivittämänä. Luvassa on siis musiikki-iloittelu, johon sinutkin on kutsuttu! Juhlakonserttiin ovat tervetulleita ihan kaikki musiikkikasvatuspäivien kävijät, niin aikuiset kuin lapsetkin, vaikkakaan perheen pienimmille tämä konsertti ei ole suunnattu. Mukaan kutsutaan mukapäivien väen lisäksi myös lähialueen kouluikäiset lapset perheineen!

Tutkimusposterit 3

Rovaniemen pääkirjaston Lapponica-sali Jorma Eton tie 6, Rovaniemi

Ajankohtaista tietoa alamme tutkimuksesta: 5min pikaesitelmät ja tutustumista tutkimusten tekijöihin posterinäyttelyssä kierrellen. Esittelyssä lauantaina: Eveliina Stolp, Jyväskylän yliopisto: Tahdistumisen ja toimijuuden yhteys – oppilaiden ja opettajien kokemuksia yhteismusisoinnista. Mitä uusia näkökulmia tahdistumisen kokemuksen ymmärtäminen tuo oppilaan toimijuuden tarkastelulle yhteismusisoinnin kontekstissa? Alicia Lucendo-Noriega, Jyväskylän yliopisto: What makes music drive social-emotional development? How the various aspects of music can support the development of social-emotional skills. Matias Hämäläinen, Jyväskylän yliopisto: Syväjohtaminen ja musiikkikasvatus – Palaute osana vuorovaikutustaitojen oppimista. Vuorovaikutukseen kohdistuvan palautteen antamisen ja arvioinnin merkitykset osana musiikkikasvatuksen opintoja. Oula Mommo, Oulun yliopisto: Peruskoulun musiikinopetuksen inklusiivisuuden ja pedagogisen tuen toteutuminen. Mitä kansainvälinen ja kotimainen tutkimus kertoo musiikinopetuksen inklusiivisuudesta ja pedagogisen tuen toteutumisesta? Katri Olander, Jyväskylän yliopisto.

Työpaja: Riskulaulelmat – Sari Niemelä, Sari Lehmusketo

Helena-sali Lappia-talo

Riskulaulelma-menetelmä tarjoaa opetusvälineen säveltämiseen, soittamiseen ja laulamiseen. Riskulaulelma on saanut inspiraationsa saamelaisuudesta ja murtaa länsimaiset sävellysmenetelmät.  Sen tavoite on ohjata tekijäänsä löytämään vähitellen oma sisäinen tapa tuottaa laulua tai joikua. Työpaja on suunnattu lasten parissa työskenteleville suomalais- ja saamelaispedagogeille eikä osallistumiseen tarvita aiempaa musiikillista osaamista. Riskulaulelma-menetelmää voi käyttää mm. kokeilevana leikkinä tai lukemaan, kirjoittamaan ja laulamaan oppimisen tukena.  Saman melodian toistaminen ja pentatoniikka mahdollistavat jokaiselle pääsyn laulelman sisäiseen maailmaan. Menetelmää voi käyttää kaikenikäisten kanssa. Työpajan ohjaa Sari Niemelä ja Sari Lehmusketo

Työpaja: Yhteiskantele – Siiri Ahtola, Joel Kenakkala, Lumi Ollila ja Tiia Turunen

Varhaisiän musiikkikasvatusluokka

Yhteiskantele-työpajassa pääset kokeilemaan Koistinen kanteleen upeaa innovaatiota, joka kokoaa ihmiset yhden soittimen äärelle. Yhteiskanteleen kanssa musisointi vie parhaimmillaan flow-tilaan, jossa ihmiset herkistyvät kuuntelemaan, soittamaan ja nauttimaan yhteisen instrumentin ympärillä. Kuvionuottien kanssa kuka tahansa pääsee äkkiä soittamaan ja kokemaan onnistumisen elämyksiä. Tule kokemaan ja kuulemaan yhteiskantele! Työpajan vetävät Veila-yhtyeen jäsenet.

Hanke-esittely: Movement – verkkokurssi koulujen opettajille, Petri Aarnio, Studio

Movement – Music teaching for Life Skills and Resiliency – hankkeessa on pyritty vahvistamaan koululaisten lasten elämänhallintataitoja ja resilienssikykyä musiikin avulla. Esittelyssä on avoin verkkokurssi. Kurssi on suunnattu ensisijaisesti luokanopettajille ja varhaiskasvatuksen opettajille, ja siitä voi olla hyötyä myös ryhmäaineiden opettajille, musiikin aineenopettajille ja esim. luokanopettajien koulutuksesta vastaaville henkilöille. (Verkkokurssi valmistuu kesäkuussa 2023). Esittelijänä toimii Keski-Helsingin musiikkiopiston rehtori Petri Aarnio.

Kahvi

Lappia-talo Jorma Eton tie 8 A, Rovaniemi, Lappi, Suomi

Kahvitauko

iDeaMe –verkosto: Musiikkikasvatus luokanopettajan koulutuksessa

Studio Lappia-talo

iDeaME: musiikkikasvatus osana laaja-alaista opettajankoulutusta iDeaME-verkosto käynnistettiin 20.11.2022 järjestetyssä kokouksessa Tampereen yliopistossa. Nimensä tuo verkosto sai ajatuksista Muusain taiteesta, jumalaisesta musiikista ja musiikista merkityksinä ihmiselle, ihmisyydelle, yhteiskunnalle ja kulttuurille. Musiikkia varhaiskasvatuksen opettaja – ja luokanopettajakoulutuksen viitekehyksessä halutaan lähteä vahvistamaan iDeaME -verkoston yhteistoiminnalla tästä filosofiasta lähtien, heijastuen koulutuksen sisältöihin ja tavoitteisiin. Musiikki on joutunut todella ahtaalle laaja-alaisissa opettajankoulutuksissa. Niistä lähtien luodaan perusta kaikelle muulle musiikkikasvatustyölle: varhaiskasvatus ja alakoulutus tavoittavat ikäluokat kokonaisuudessaan. Tiedämme, että myös yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen musiikin koulutusohjelmilla sekä musiikkioppilaitoskentällä kokonaisuudessaan on haasteita tänä päivänä. Musiikki yleiskasvatuksessa voi edistää kaikkea musiikillisen kentän toimintaa. Tästä dialogista hyötyvät siis kaikki toimijat. Musiikkitoimijoiden yhteisten voimien kokoamisen aika on nyt. Alustuspuheenvuorojen pitäjinä toimivat Jaana Virkkala (JYU) iDeaME- yleisen opettajakoulutuksen ydinverkostosta, Rami-Jussi Ruodemäki (SibA) musiikkikasvatuksen koulutusohjelmien äänenä sekä Matti Ruippo (TAMK) musiikkipedagogien koulutusohjelmien edustajana.

Työpaja: MunKuoro -työpaja

Helena-sali Lappia-talo

Tervetuloa MunKuoron kuoropajaan! MunKuoro-toiminnan ”äiti” Mia Makaroff pitää puolen tunnin minikuoroharjoituksen, jossa esitellään tiivistetyssä tahdissa laulu-, kuoro- ja ryhmätaitojen harjoitteita, jotka sopivat alkeiskuorolle, mutta joita voi hyvin soveltaa myös pidemmällä olevissa kuoroissa. Pajan lopuksi Mia esittelee MunKuoro-verkoston aarrearkkua. MunKuoro-toimintaa organisoi Nuorten Kuoroliitto.

Kaikenkansan yhteislaulutuokio aulassa, Toni Jaatinen

Lappia-talo Jorma Eton tie 8 A, Rovaniemi, Lappi, Suomi

Kaiken kansan yhteislaulutuokio Live-bändin säestyksellä Lauletaan yhdessä tuttuja suomalaisia ikivihreitä ja hittikappaleita Rovala-Opiston musiikkilinjan opiskelijoista kootun bändin säestyksellä. Laulattajana Toni Jaatinen (Rovaniemen kansalaisopisto) ja bändin kapellimestarina Vesa Norvanto (Rovala-Opisto).

Työpaja: Sävelsäteitä – lauluja kolmella saamen kielellä

Varhaisiän musiikkikasvatusluokka

Vuonna 2023 Ylen saamenkielisessä lastenohjelmassa Unna Junnássa ilmestyy 15 uutta musiikkijaksoa. Mukana on yhdeksän uunituoretta sävellystä, joiden takana ovat koltansaamenkielellä muusikko ja kielityöntekijä Anna Lumikivi, pohjoisaamenkielellä kulttuurialan ammattilainen Ulpu Mattus-Kumpunen ja inarinsaamenkielellä varhaiskasvattaja ja saamelaisen lastenkulttuurin kehittäjä Essi Morottaja. Menossa mukana myös sarjan taiteellinen johtaja Jessika Lampi. Onnistuneesta yhteistyöstä inspiroituneena käynnistimme Sävelsäteet-hankkeen, jonka tavoitteena on tarkastella ja kehittää saamelaisen varhaisiän musiikkikasvatuksen muotoja. Saman työryhmän johdattelemana lähdemme työpajassa tutustumaan siihen, mikä on ominaista saamelaisessa lastenmusiikissa. Koulutuksessa Sävelsäteet-joukkio esittelee kolmella eri saamenkielellä tuoreita lauluja ja antavat ideoita niiden toteuttamiseen. Materiaalin kohderyhmä on noin 3-7-vuotiaat. Tämä kulttuuritietoisuutta korostava työpaja sopii kaikenkielisille. Opetuskielenä suomi. Työpajan vetäjinä toimivat Essi Morottaja sekä Ulpu Mattus-Kumpunen.

Päätösjuhla: tunnustuspalkinnot sekä Veila -yhteiskanteleyhtye

Helena-sali Lappia-talo

Musiikkikasvatuspäivien virallinen päätöstilaisuus jossa jaetaan vuoden 2023 musiikkikasvatustyön tunnustuspalkinnot sekä kuulemme upean Veila -yhteiskanteleyhtyeen konsertin. Veila on joensuulainen – samalla maailman ensimmäinen – yhteissoittokanteleyhtye, joka tekee uudenlaisia sovituksia popmaailman kappaleista. Maailmasta löytyy vain kourallinen yhteissoittoon suunniteltuja soittimia, ja Koistisen yhteissoittokantele on tässä mielessä ainut laatuaan. Veilan esiintyminen on intensiivistä hetken vangitsemista ja herkkää läsnäoloa yhteisen instrumentin äärellä. Yhtyeen musisoinnissa korostuu jäsenten luova lahjakkuus sekä pyrkimys ainutlaatuisten musiikkikokemusten tuottamiseen yhdessä tekemällä.

Pikkujoulubuffet sekä Surun pyyhit silmistäni-musikaali

Ravintolalämpiö Lappia-talo, Suomi

Pikkujoulu-buffetin ovet aukeavat klo 16.30 (Kellariteatteri Saivo). Tähän myydään lippuja erikseen. Liput myynnissä: https://www.netticket.fi/product_info.php?products_id=482570

Pikkujoulumusikaali: Kirka – Surun pyyhit silmistäni

Tieva-sali Lappia-talo

Musikaali yhdestä suomalaisen musiikkitaivaan kirkkaimmasta tähdestä. Rovaniemen Teatterin syksyn musikaali tuo näyttämölle suomalaisen musiikkimaailman yhden kirkkaimmista tähdistä: Kirill ”Kirka” Babitzinin! Tämä on tarina nuoresta miehestä, joka haaveili tähteydestä, menestyksestä ja rakkaudesta. Musikaali on kunnianosoitus Kirkan monipuolisuudelle, mutta näyttää hänet ennen kaikkea rock-tähtenä. Kirka lauloi itsensä suomalaisten sydämiin uniikilla äänellään ja karismallaan. Hän oli monipuolinen artisti, faniensa päiväunien kohde, arvostettu laulaja ja paheksuttu rokkari – kaiken tähteyden takana Kirka oli herkkä kollega, veli, poika, aviomies ja ystävä. Poikkeuksellisen energian omaavan Kirkan ura oli erityislaatuinen. Hän aloitti esiintymiset jo pikkupoikana laulaen ja hanuria soittaen. 11-vuotiaana alkoi bändiura ja ensimmäinen iso läpimurto tapahtui 17-vuotiaana. Hänestä tuli nopeasti superjulkkis, jota ympäröivät kirkuvat fanilaumat sekä liian lähelle tulevat paparazzit. Vaikka Kirka nousi hurjalla vauhdilla suomalaisen musiikkitaivaan ikoniksi, pienen Suomen ahtaat musiikkiraamit eivät antaneet Kirkalle mahdollisuutta tehdä sitä musiikkia, jota hän olisi itse eniten halunnut: rock, soul ja blues olivat hänelle sydämen asia. Mutta kaiken musiikin,…

Read more

Lastenmusiikkiseminaari 20.11.Kauniaisissa

Lastenmusiikkiseminaari järjestetään tänä vuonna Kauniaisissa. Paikkana on Nya Paviljongen osoitteessa Koulupolku 3. Seminaarin aiheena on lastenmusiikki ja lapsen kielen kehitys ja tähän aiheeseen meidät johdattaa psykologian tohtori ja tutkija Paula Virtala. Ohjelma: 14:00-14:05 Musiikkia ja alkusanat 14:05-14:50 Paula Virtala: ”Musiikki ja lasten kielen kehitys” 14:50-15:00 Suvi Saarikallion (FiSME ry) puheenvuoro 15:00-15:10 Maiju Kopran (Lastenmusiikki ry) puheenvuoro 15:10-15:30 Loppukeskustelu ja kysymyksiä Tilaisuus on maksuton ja se myös striimataan. Striimilinkki ilmoitetaan FiSMEn nettisivulla sekä somessa hieman lähempänä tilaisuutta. Lämpimästi tervetuloa mukaan!