Kaija Huhtanen: Ammatillisen koulutuksen komissiossa Brasiliassa 2014

Kaija Huhtanen: Ammatillisen koulutuksen komissiossa Brasiliassa
CEPROM-komission jäsen, ISME, 2008-2014
Toistamiseen jäähyväismatkalla: CEPROM, Belo Horizonte, Brasilia, 2014

Olin irrottautunut CEPROM-komissiosta kaksi vuotta sitten loppukesästä ja antanut paikkani uudelle jäsenelle. Reilu vuosi sitten komission puheenjohtaja otti minuun yhteyttä ja pyysi minua äitiyslomalle jäävän Rosie Burt-Perkinsin tilalle. ISME Board tuki tätä ratkaisua. Siis vielä yksi seminaari… Kuukauden harkinnan jälkeen suostuin. Näin olin jälleen mukana, ja pian review-prosessi käynnistyi.

Matkatessani Belo Horizonteen heinäkuun puolivälissä mukanani oli myös hyviä uutisia paikalliselle Minas Gerais –yliopiston yhteydessä toimivalle konservatoriolle ja sen musiikkikasvatukselle. Brasilian Suomen-suurlähettiläs oli saanut sydämelleen brasilialaisen musiikkikasvatuksen tukemisen ja oli perustanut rahaston tähän tarkoitukseen. Eeva Sarmanto-Neuvonen toimi käynnistämisen yhteyshenkilönä. Belo Horizontessa konservatorion vastuuhenkilöt (Walênia Marilia Silva ja Heloisa Félices) olivat iloisen yllättyneitä ”tuliaisistani”, ja paikan päällä ollessani löysimme jo paikallisen henkilön, jolla on kokemusta musiikkikasvatusprojektien toteuttamisesta eri puolilla Brasiliaa. Tavoitteena on saattaa musiikkikasvatuksen pariin maan köyhimpiä lapsia. Kaiken kaikkiaan Brasilia on koulutuksen nouseva maa, huolimatta varallisuuden epätasaisesta jakaantumisesta.

Talvisessa Belo Horizontessa (vain +24 C) pidetyn komission seminaarin teemana oli Relevance and Reform in the Education of Professional Musicians. Intensiivisessä ilmapiirissä syvennyimme 19 tutkimusesittelyyn, pidimme yhden open space –session sekä kuulimme paikallista musiikkia. Seminaarin osanottajat tulivat kaikista maanosista Afrikkaa lukuunottamatta. Erityisen positiivista oli paikallisten, aloittelevien musiikkikasvatuksen tutkijoiden kontribuutio, joka toi merkittävästi esiin käytännöstä kumpuavan osaamisen (practice-based) yhdistämisen akateemiseen tutkimukseen. Kaivatun koulutuksen reformin kuin myös tutkimuksen osalta tämä on oleellista ottaa huomioon.

Yhtenä seminaari-iltapäivänä matkasimme miljoonakaupungin ulkopuolelle Inhotimin luonnonpuistoon, jossa on epätavalliseen ympäristöön sijoitettuja nykytaiteen näyttelykohteita. Jo itse luonto oli varsin huumaava kokemus, minkä lisäksi poikkitaiteelliset kuva-ääni-liike-teokset jäivät mieleen erityisinä. – Belo Horizonten seminaarin jälkeen vietin pari lomapäivää puolisoni kanssa Rio de Janeirossa, mm. kuljimme paljain jaloin Copacabanan rannan päästä päähän…
IMG_1174
Kuvassa ”Komissaareja” 2014 Dawn Bennett, Kaija Huhtanen, Don Lebler ja Eddy Chong (uusi komission puheenjohtaja)