Mukapäivät 2019 RAPORTTI

IV Valtakunnalliset musiikkikasvatuspäivät 14.–16.11.2019

Raportti

Suomen musiikkikasvatusseura – FiSME ry:n Valtakunnalliset musiikkikasvatuspäivät järjestettiin neljännen kerran 14.–16.11.2019 Jyväskylässä yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ja Suomalaisen Musiikkikampuksen kanssa. Tapahtumapaikkana toimi yliopiston kampuksen Musica-rakennus. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Helsingin ulkopuolella.

Tapahtuman rakenne

Tapahtuma järjestettiin kolmipäiväisenä. Ensimmäisenä päivänä Musiikki vaikuttaa! -otsikon alla keskityttiin pohtimaan musiikin vaikutusta yhteiskuntaan ja hyvinvointiin. Perjantain Musiikki kasvattaa! -päivän ohjelma koostui musiikkikasvatuksen asiantuntijoille suunnatuista luennoista ja työpajoista ja kolmas päivä Musiikki yhdistää! oli kaikille avoin perhepäivä, jonka ohjelmassa oli konsertteja ja työpajoja kaikenikäisille. Tapahtuma oli paperiton; ihmiset ohjattiin seuraamaan ohjelmaa FiSMEn verkkosivulta sekä sosiaalisesta mediasta. 

Torstai 14.11. Musiikki Vaikuttaa!

Tapahtuman avauspäivän ohjelmassa oli puheenvuoroja, paneelikeskustelu ja juhlaluento. Päivän aloitti Erkki Liikanen, Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n puheenjohtaja ja Suomen Pankin pitkäaikainen pääjohtaja. Liikasen puheenvuoro Kulttuurista ja musiikista on luettavissa FiSMEn sivuilla. Musiikkikasvatuksen tutkimusnäkökulmaa toi Jyväskylän yliopiston apulaisprofessori Suvi Saarikallio puheenvuorollaan Musiikin vaikutuksesta ihmisenä olemiseen. 

Ohjelma jatkui paneelikeskustelulla, jonka moderaattorina toimi FiSMEn hallituksen puheenjohtaja Petri Aarnio. Keskustelijoina olivat:
Timo Kovanen, lehtori, Oulun yliopisto
Eino Leisimo, Jyväskylän kaupungin sivistyksen toimialajohtaja
Aleksi Malmberg, Helsingin kaupunginorkesterin intendentti
Rosa Meriläinen, Kulta ry:n pääsihteeri

Paneelikeskustelu lähetettiin suoratoistona, joten sitä pystyi seuraamaan myös etänä. Paneelin “tuotteena” julkaistiin Julkilausuma – Musiikin vaikuttavuutta tulisi hyödyntää paremmin hyvinvointiyhteiskunnan kehittämisessä. Paneelikeskusteluun osallistujat ovat julkilausuman allekirjoittajina. 

Jyväskylän yliopiston pitkäaikainen professori emeritus Jukka Louhivuori piti iltapäivällä juhlaluennon. Samalla FiSMEn puheenjohtaja Petri Aarnio myönsi Louhivuorelle Suomen musiikkikasvatusseura – FiSME ry:n kunniajäsenyyden.

Torstaipäivän lopuksi osallistujilla oli mahdollisuus osallistua Jyväskylä Sinfonian ja Erinin konserttiin edullisemmalla lipun hinnalla. 

Perjantai 15.11. Musiikki kasvattaa!

Perjantain ohjelma oli torstain tapaan suunnattu musiikkikasvatuksen asiantuntijoille, mutta keskiössä oli yhteiskunnallisen näkökulman sijaan itse musiikkikasvatus. Päivä alkoi JaSeSoi ry:n tarjoamalla aamunavauksella, jossa kaikki osallistujat pääsivät lämmittelemään niin kehonsa kuin mielensäkin. Avauksen jälkeen kuultiin vierailevan luennoitsijan Andrea Schiavion keynote-luento Embodimet in musical learning and development: a guide to discovery. Tämän jälkeen kuultiin kaksi suomalaista ajankohtaista puheenvuoroa Henna Suomelta (Jyväksylän yliopisto) ja Katja Sutelalta (Oulun yliopisto). 

Päivän toinen osa koostui työpajoista. Työpajoja oli yhteensä 12, joista osallistujat saivat valita kolme. Työpajojen sisällöissä oli muun muassa säveltämistä, improvisointia, bändisoittoa, vauvamuskaria, verkko-opetusta, värikylpyä ja integraatiota. Päivän lopuksi kokoonnuttiin vielä yhteiseen kehorytmiikkasessioon. 

Torstaina ja perjantaina Musica-rakennuksen aulatilassa oli esillä posterinäyttely, jossa oli esillä maisteri- ja tohtoriopiskelijoiden postereita ympäri Suomen. Lisäksi aulassa oli näytteilleasettajia.

Ilmoittautuneita mukapäiville oli yhteensä 140, sekä muutama myöhästynyt ilmoittautuja. Torstaille ilmoittautui 82 henkeä ja perjantaille 132. Määrä on vähäisempi kuin edellisillä mukapäivillä, jotka järjestettiin Helsingin Musiikkitalossa 2017. Mukapäivät järjestettiinkin nyt ensi kertaa Helsingin ulkopuolella, mikä varmasti vaikutti osallistujamäärään. Jyväskylän yliopiston tilat huomioiden osallistujia oli kuitenkin juuri sopiva määrä ja esimerkiksi kaikkiin työpajoihin riitti mukavasti väkeä. 

Lauantai 16.11. Musiikki yhdistää!

Perhepäivän ohjelma oli avoin ja maksuton kaikille. Ohjelmassa oli konsertteja, työpajoja ja soitinesittely. Kaikkiin ohjelmiin riitti hyvin yleisöä, erityisesti kaksi Tuubakimalaisen (Konserttikeskus) konserttia sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun opsikelijoiden Huurteinen taikapuutarha -konsertti olivat suosittuja. Karkeasti arvioituna koko päivän aikana yleisöä oli noin 150 henkeä. 

Yhteistyökumppanit

Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ja Suomalaisen Musiikkikampuksen kanssa. Jyväskylässä yhteyshenkilönä toimi tuottaja Johanna Muhonen sekä kolme tuotantoassistenttia Sanna-Mari Savolainen, Otto Taipale ja Aki Yrjä. He toimivat kaikki erinomaisena apuna paikan päällä ja auttoivat myös paikallisessa tiedotuksessa. Yhteistyö heidän kanssaan sujui ongelmitta.

Muita yhteistyötahoja olivat: EduFutura, JAMK, Gradia, Suomen sinfoniaorkesterit ry, Jyväskylä Sinfonia, Helsingin kaupunginorkesteri, Metropolia Ammattikorkeakoulu, , Taideyliopiston tutkimuskeskus Cerada ja ArtsEqual-hanke, JaSeSoi ry, Konserttikeskus, Kuopion konservatorio, Pop & Jazz Konservatorio, Sulasol, Hannu Annala, Lentävä laulu, Sekakuoro Harjun Laulu, Vox Aurea, Jyväskylän kansanmusiikkiyhdistys.

Tiedotus

Tapahtumasta tiedotettiin FiSME:n jäsentiedotteissa, FiSME:n verkostotapaamisten ja -tiedotteiden kautta musiikikasvatuksen eri toimijatahoille sekä sosiaalisessa mediassa Valtakunnallisten musiikkikasvatuspäivien omalla Facebook-sivulla ja muissa musiikin ammattilaisten Facebook-ryhmissä. Jyväskylän yliopisto ja Suomalainen Musiikkikampus osallistuivat myös tiedotukseen omien kanaviensa kautta. Lauantain perhepäivään teetettiin opiskelijatyönä mainosjulisteita ja flyereita. Tämä näkyi varmasti lauantain perhepäivän osallistujamäärässä. 

Tapahtuman jälkeen julkaistu julkilausuma lähetettiin monien sanomalehtien toimitukseen (Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet, Keskisuomalainen, STT) sekä muutamille ministereille ja heidän avustajilleen, mutta tämä ei poikinut jatkojuttuja. Facebookissa julkilausumaa puolestaan jaettiin yli 30 kertaa. 

Palautekyselyn perusteella enemmistö osallistujista sai tiedon mukapäivistä FiSMEn jäsentiedotteesta (28%), mukapäivien facebook-sivulta (24%) tai työpaikalta tai kollegalta (24%). TIedotus oli painottunut juuri näihin kanaviin, joten voitaneen siis todeta tiedotuksen onnistuneen hyvin. 

Palautteet

Esiintyjä- ja osallistujapalaute on ollut positiivista, eikä erityisiä kehittämiskohteita mainittu. Osallistujat olivat tyytyväisiä päivien antiin ja arvelivat osallistuvansa tapahtumaan myös jatkossa. 

Yhteenveto ja johtopäätökset

Kokonaisuudessaan IV valtakunnalliset musiikkikasvatuspäivät onnistuivat hyvin. Tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa valtakunnallisena koulutustapahtumana ja toimii sellaisena varmasti jatkossakin. 

V valtakunnalliset musiikkikasvatuspäivät järjestetään syksyllä 2021. Tapahtuman suunnittelu on jo käynnistynyt.

Kiitämme lämpimästi kaikkia osallisia.

Suomen musiikkikasvatusseura – FiSME ry