SML:n SYYSPÄIVÄT ALKAVAT: Ilmoittautuminen ja aloituskahvit
Lapin musiikki- ja tanssiopiston aula, 2.krs Lappia-taloLapin musiikki- ja tanssiopisto, Jorma Eton tie 8 B, 96100 Rovaniemi, 2 krs.
Lapin musiikki- ja tanssiopisto, Jorma Eton tie 8 B, 96100 Rovaniemi, 2 krs.
Taija Lähdetie, Suomen Konservatorioliiton toiminnanjohtaja Sanna Saarinen, SML:n va. toiminnanjohtaja.
Päivi Rechardt, Floora-hanke, tj. VTM, viulunsoiton lehtori Tuomas Mali, MuM, rehtori Hanna Hongell, MuM
Fasilitointi ja kommentit Tuuli Talvitie, FT, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia Hanna Backer Johnsen: Oppilasnäkökulmat musiikkikasvatuksen perspektiivien haastajana? Hanne Närhinsalo: Monenlaiset musiikin hahmotustaitojen opettajat Tuulia Tuovinen: Näkökulmia lasten osallisuuteen musiikkioppilaitoksissa
Kolme taiteenlajia yhdistää voimansa ja tuo näyttämölle oman Pähkinänsärkijänsä! Lapin musiikki- ja tanssiopiston ja Rovaniemen kuvataidekoulun Pähkinänsärkijä vie Klara-tytön kauniiseen – mutta paikoin jännittäväänkin – seikkailuun, jossa päästään ihastelemaan niin Makeismetsää kuin revontuliakin. Luvassa on iki-ihania Tšaikovskin säveliä unohtamatta uusia sointuja, joita kuullaan Lapin musiikki- ja tanssiopiston musiikin opiskelijoiden tulkitsemina. Lapin musiikki- ja tanssiopiston tanssioppilaat tuovat näyttämölle uusia, juuri heille suunniteltuja koreografiota, joihin tunnelmaa luovat Rovaniemen kuvataidekoululaisten kuvitukset. Koko seikkailun ohjaa onnelliseen loppuun Hannu Friman! Rovaniemen Teatterin Tieva-sali. Liput 30€/20 € https://www.netticket.fi/
MuHa-konsertti kokoaa Lapin musiikki- ja tanssiopiston klassisen ja rytmimusiikin oppilaat yhteen. Konsertin aikana pääset tutustumaan siihen, mitä kaikkea MuHa-tunneilla voidaankaan tehdä. Muhaopettajina opistossa toimivat Silja Hurtig-Veteläinen, Essi-Noora Hirvelä, Petteri Arvola ja Eero Aakala.
Ilmoittautuminen tapahtumaan Lappia-talon aulassa.
Mirkka Paajanen, laulu ja viulu – Luis Herrero, laulu, haitari ja basso – Peter Engberg, kielisoittimet – Aarne Riikonen, lyömäsoittimet Mirkka & Luis on lastenmusiikkiyhtye, joka valittiin Lastenmusiikkigaalassa Vuoden tulokkaaksi syksyllä 2019. Yhtyettä on kiitelty korkeatasoisesta musiikista ja tarkkanäköisistä tarinoista, joissa perehdytään lapsia ja nuoria koskettaviin asioihin huumoria ja leikkisyyttä unohtamatta. Mirkka Paajanen on tehnyt lukuisia lauluja Suomen eturivin artisteille. Konserttien kappaleet on räätälöity lapsia ja nuoria ajatellen, sekä heidän itsensä että heidän opettajiensa ja vanhempiensa kertomien ajatusten pohjalta. Konserttiin osallistuu mukapäivien väen lisäksi lapsiryhmiä lähialueelta! Konsertti järjestetään yhteistyössä Konserttikeskuksen kanssa
Lapin yliopiston harjoittelukoulun kuoro, noin 80 oppilasta, esiintyy Lappia-talon ala-aulassa ensimmäisessä kerroksessa. Kuoroa johtaa Paula Nikkilä-Rautajoki.
Mukaan! -päivien avajaispuheen pitää Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio. Tervetuliaissanat lausuvat FiSMEn puheenjohtaja Suvi Saarikallio ja Lapin musiikki- ja tanssiopiston rehtori Kaisa Kuula-Bullat. Lapin musiikki- ja tanssiopiston tanssioppilaat esittävät: Porosteppi, koreografia: Virpi Wirlander-Asplund, säveltäjä: Andrew Lloyd Webber, Variatio musikaalista Song and Dance. Soili Perkiön säveltämän ja Eppu Nuotion sanoittaman ”Tonttuja joo” esittävät vuonna 2023 syntyneet vauvamuskarilaiset ja 6 -vuotiaiden lastentanssiryhmä.
Helsingin yliopiston kasvatustieteiden professori Lauri Väkevä, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan dosentti Mirja Hiltunen ja Oulun ammattikorkeakoulun kulttuurialan yksikön tanssin lehtori Petri Kauppinen keskustelevat miten eri taiteet kohtaavat.
Lounastauko, ruokaa tarjolla kellariravintola Saivossa. (Huom. lounas tarjolla vain etukäteen lounaslipun lunastaneille.)
Monipuolista lounasmusiikkia meille tarjoavat Napapiirin peruskoulun 8.lk:n musiikin ryhmäläiset.
”Nää kappaleet menee ihan suoraan mun sieluun!” Pianonsoiton lehtori Maiju Roine esittelee Lapin musiikki- ja tanssiopiston piano-oppilaiden kanssa uuden nuottijulkaisunsa Sateenkaaret - 15 pianokappaletta nuorille soittajille (Sulasol, 2022). Oppilaat esittävät konsertissa kaikki vihkon kappaleet, ja säveltäjä kertoo niiden pedagogisista näkökohdista.
STOPP ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään torstaina 16.11. klo 13 Lapin musiikki- ja tanssiopiston tiloissa Rovaniemellä sekä Teamsin välityksellä. Virallinen kokouskutsu liitteineen lähetetään jäsenoppilaitosten yhteyshenkilöille viimeistään kahta viikkoa ennen kokousta.
Sillanrakennusta yli hallinnollisten siilojen Puheenjohtaja Juha Järvinen, Visiosta vaikuttavuuteen 2030! -työryhmä Musiikista merkityksiä ja mahdollisuuksia – musiikkikasvatus ja osallisuuden kokemukset Yliopettaja Laura Huhtinen-Hilden, Metropolia Ammattikorkeakoulu Miten hyvinvointi on läsnä musiikin koulutuksessa? Case Suomalainen Musiikkikampus Koulutuspäällikkö Jarmo Kivelä, Gradia Jyväskylä Viitearkkitehtuurityö taiteen perusopetuksen pedagogisen ja strategisen laatutyön lähtökohtana Opetusneuvos Alma Muukka-Marjovuo, Opetushallitus Musiikin lukiodiplomi valtakunnallisen kehittämistehtävän näkökulmasta Musiikinopettaja Reijo Aittakumpu, Sibelius lukio
Rakennetaan musiikkivisa. Kahoot!-ympäristö on monille tuttu mutta ei suinkaan ainoa alusta, jolle voidaan rakentaa kysymyssarjoja. Tässä työpajassa opiskellaan Blooket- ja Quizizz-alustojen monipuolista käyttöä ja rakennetaan kummassakin jokin käyttökelpoinen visa. Mieti jo valmiiksi jotain visailtavaa. Työpajassa tarvitaan tietokone tai tabletti.
Kun laulamme, soitamme tai tanssimme yhdessä, tahdistumme toisiimme niin musiikillisesti kuin sosiaalisestikin. Tahdistumisen kokemuksen ytimessä koemme kuulumista, läsnäoloa ja turvaa, mikä tekee meidät näkyväksi paitsi itsellemme, mutta myös muille. Työpajassa koemme ja tarkastelemme tahdistumisen mahdollisuuksia ryhmän toimintana ja pedagogisena työvälineenä. Työpajan vetäjät Eveliina Stolp, Rita Mustonen ja Matias Hämäläinen työskentelevät Jyväskylän yliopistossa Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella, sekä osana Musiikin, mielen, kehon ja aivojen tutkimuksen huippuyksikköä.
KAHVIKONSERTTI klo 15.00-15.30 teatterin aulassa, esiintyjinä Rovala-opiston pop & rock -linjan oppilaat Vesa Norvannon johdolla.
Musiikkikasvatuksen professorit Marja-Leena Juntunen ja Heidi Partti tarkastelevat musiikkikasvatusalalla tapahtuvia ajankohtaisia siirtymiä, kehityssuuntia ja käytäntöjen tavoitteita. Millä tavoin musiikkikasvatus voisi olla osa ratkaisua aikamme haasteisiin, kuten ekologisiin kriiseihin? Entä kuinka musiikkikasvatus voi olla luomassa tiloja, jotka tukevat osallisuutta ja joissa on mahdollista rakentaa kestävää hyvinvointia ja ylläpitää luottamusta tulevaan epävarmuuden aikakaudella? Luento perustuu puhujien toimittamaan Musiikkikasvatus muutoksessa -kokoomateokseen, jonka 23 lukua maalaavat kokonaiskuvaa alan ajankohtaisista muutoksista. Luento on teoksen julkistamistilaisuus.
Keholla johtaen - kohtaamisia taideoppilaitoksen johtamistyössä, Katja Köngäs Luennon aihe pohjautuu työn alla olevaan väitöstutkimukseen, joka käsittelee taiteen perusoppilaitoksissa työskentelevien tanssioppilaitosten rehtoreiden urapolkuja. Artikkeliväitöskirjan kolmannen osatutkimuksen aihe pureutuu johtamistyöhön taiteen perusoppilaitoksissa ja tuo osaltaan esille johtamistyön näkökulmia vähän tutkitusta aiheesta. Katja Köngäs on tanssikoulu Hurja Piruetin perustaja ja taiteellisesta toiminnasta vastaava. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus lasten, nuorten ja aikuisten sekä erityisryhmien opettamisesta.
Muha ja verkkosivut. Työpajassa kartoitetaan verkossa olevia sivustoja, jotka tukevat muha-opintoja. Omat vinkit ovat tervetulleita. Työpajassa tarvitaan tietokone tai tabletti.
Tervetuloa yleisökierrokselle Rovaniemen teatterin kulisseihin!
Ajankohtaista tietoa alamme tutkimuksesta: 5min pikaesitelmät ja tutustumista tutkimusten tekijöihin posterinäyttelyssä kierrellen. Torstaina esittelyssä: Siiri Ahtola, Itä-Suomen yliopisto: Luovuus ja teknologia suomalaisessa musiikinopetuksessa. Missä roolissa musiikin luovat tehtävät sekä teknologia ovat musiikinopetuksessa ja kuinka pandemia-aika vaikutti musiikinopetuksen käytänteisiin? Pirkko Paananen, Marja Ervasti & Kaisa Nissi, Oulun yliopisto: Puhalletaan yhteen: Ammattisäveltäjien, yliopiston musiikinopettajakoulutuksen ja musiikkiluokan yhteisöllinen säveltämisprojekti. Sävellyspedagoginen koulutusmalli, jonka tavoitteena oli edistää osallisuutta musiikin luovaan tekijyyteen ja kehittää sävellyspedagogiikkaa. Tua Hakanpää, Marja Ervasti & Pirkko Paananen, Oulun yliopisto: Merkitykselliset äänikokemukset. Opettajaksi opiskelevien musiikkikasvatuksen opintoihin liittyvät opintojaksot, joiden osaamistavoitteena on musiikin merkitys kulttuuriin sidottuna, ajallisesti ja paikallisesti muuntuvana ilmiönä. Ulla Hairo-Lax, Vantaan musiikkiopisto: Värinää varhaiskasvatuksessa - taiteen perusopetusta päiväkodeissa. Hankkeen perusajatuksena oli kehittää pedagogista toimintaa päiväkotikontekstissa. Eeva Siljamäki, Jyväskylän yliopisto: Improvisaatio muutosvoimana kohti turvallisempaa ja yhdenvertaisempaa kouluyhteisöä. Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittäminen saavutettavan musiikillisen kehittymisen, hyvinvoinnin ja kokonaisvaltaisen kasvun, sekä laajemmin sosiaalisen kestävyyden rakentumisen näkökulmasta. Nina Jokela, Katja Sutela, Jussi Jaako & Pietu…
Minun ääneni -hanke, Maija Halme ja Kaisa Tienvieri Mielimusiikki kuntouttaa - musiikkipedagogiikan mahdollisuudet ikäihmisten elämässä." Musiikilla on lukuisia hyvinvointivaikutuksia ja sitä voidaan hyödyntää erityisesti muistisairauden ennaltaehkäisyssä ja kuntoutuksen tukena. Pirkanmaalainen Minun ääneni -hanke vie musiikin terveysvaikutusten tutkimustietoa käytäntöön musiikkikuntoutuksen ryhmissä ja koulutuksissa. Minun ääneni -esittelyn aikana tutustutaan ikäihmisten kuntoutuksessa käytettäviin harjoitteisiin ja toiminnan taustalla vaikuttaviin asioihin hankkeen kuoronjohtajien, Maija Halmeen ja Kaisa Tienvieren johdolla.
Reijo Aittakumpu on helsinkiläinen musiikinopettaja ja kuoronjohtaja, joka työskentelee tällä hetkellä Sibelius-lukiossa. Lumoke-bändipedagogiikan työpajassa tutustutaan käytännönläheisesti Lumoke-verkkoalustan materiaaleihin lukioiden yhteismusisointiopetuksen tukena.
Kolme taiteenlajia yhdistää voimansa ja tuo näyttämölle oman Pähkinänsärkijänsä! Lapin musiikki- ja tanssiopiston ja Rovaniemen kuvataidekoulun Pähkinänsärkijä vie Klara-tytön kauniiseen – mutta paikoin jännittäväänkin – seikkailuun, jossa päästään ihastelemaan niin Makeismetsää kuin revontuliakin. Luvassa on iki-ihania Tšaikovskin säveliä unohtamatta uusia sointuja, joita kuullaan Lapin musiikki- ja tanssiopiston musiikin opiskelijoiden tulkitsemina. Lapin musiikki- ja tanssiopiston tanssioppilaat tuovat näyttämölle uusia, juuri heille suunniteltuja koreografiota, joihin tunnelmaa luovat Rovaniemen kuvataidekoululaisten kuvitukset. Koko seikkailun ohjaa onnelliseen loppuun Hannu Friman! Rovaniemen Teatterin Tieva-sali. Liput 30€/20 € https://www.netticket.fi/
KAMARISINFONIAKONSERTTI V Focus Fagerlund John Storgårds, johtaja Niek de Groot, kontrabasso Bedřich Smetana: Alkusoitto oopperasta Myyty morsian (sov. kamariorkesterille David Matthews; sovitus e.k.Suomessa) Sebastian Fagerlund: Kontrabassokonsertto Arcantio (KANTAESITYS / WORLD PREMIERE) ~~~~~~~~ T A U K O ~~~~~~~~ Sebastian Fagerlund: Sky II (revidoidun version kantaesitys; world premiere of revised version) Felix Mendelssohn Bartholdy: Alkusoitto musiikista näytelmään Kesäyön unelma (William Shakespeare) (sov. kamariorkesterille David Matthews; sovitus e.k.Suomessa) (Photo: Simon van Boxtel)
Avajaisjamien rennossa tunnelmassa voit nauttia muiden esityksistä tai tulla oman soittimesi kanssa mukaan! Anniskeluoikeudet. Valomerkki 01.30.