Klo 10.00 Lapin sotilassoittokunta – Lapland Imagery solistina Ánnámáret , Tieva-sali
Säveltäjä Ilari Hylkilän Lapin luonnosta inspiraationsa saanut elokuvamusiikillinen tilausteos Lapland Imagery saa rinnalleen Lapin henkeäsalpaavan kauniissa maisemissa kuvatun musiikkivideon. Ohjaaja Alexander Kuznetsovin ja soittokunnan käsikirjoitustiimin ideoima musiikkivideo on kunnianosoitus Lapin luonnolle. Viisiosainen teos kuljettaa tarinaa Joulupukin pajakylästä Kilpisjärven jylhien tunturien kautta Utsjoen karun kauniisiin maisemiin. Tunturi-Lapin luonto, mystiset revontulet ja lämminhenkinen joulutunnelma yhdessä tunteikkaan musiikin kanssa kertoo Lapin tarinaa. Vuodenaikojen luonnonilmiötkaamoksen synkkyydestä kevään soliseviin tunturipuroihin muistuttivat soittokunnan muusikoita etuoikeudestaan työskennellä tällä ainutlaatuisella alueella. Näyttelijöinä videotuotannossa toimivat Lapin sotilassoittokunnan muusikot ja laulaja Anna Näkkäläjärvi-Länsman läheisineen. Projekti on kestänyt yli vuoden suunnitteluineen, kuvauksineen ja niihin valmistautumisineen. Revontuli-osan kuvaukset pitivät muusikoita valmiustilassa muutaman viikon ajan. Kuvaukset tapahtuivat öisin. Aamulla työt jatkuivat normaaliin tapaan orkesteriharjoituksissa. Tarina on nyt valmis kerrottavaksi. Tervetuloa mukaan matkalle mystiseen Lappiin!
Klo 10.00 ja klo 11.00 SÄVELSÄTEITÄ – LAULUJA KOLMELLA SAAMENKIELELLÄ -työpajat, Helena-sali
Vuonna 2023 Ylen saamenkielisessä lastenohjelmassa Unna Junnássa ilmestyy 15 uutta musiikkijaksoa. Mukana on yhdeksän uunituoretta sävellystä, joiden takana ovat koltansaamenkielellä muusikko ja kielityöntekijä Anna Lumikivi, pohjoisaamenkielellä kulttuurialan ammattilainen Ulpu Mattus-Kumpunen ja inarinsaamenkielellä varhaiskasvattaja ja saamelaisen lastenkulttuurin kehittäjä Essi Morottaja. Menossa mukana myös sarjan taiteellinen johtaja Jessika Lampi.
Onnistuneesta yhteistyöstä inspiroituneena käynnistimme Sävelsäteet-hankkeen, jonka tavoitteena on tarkastella ja kehittää saamelaisen varhaisiän musiikkikasvatuksen muotoja.
Saman työryhmän johdattelemana lähdemme työpajassa tutustumaan siihen, mikä on ominaista saamelaisessa lastenmusiikissa. Koulutuksessa Sävelsäteet-joukkio esittelee kolmella eri saamenkielellä tuoreita lauluja ja antavat ideoita niiden toteuttamiseen. Materiaalin kohderyhmä on noin 3-7-vuotiaat.
Tämä kulttuuritietoisuutta korostava työpaja sopii kaikenkielisille. Opetuskielenä suomi.
Klo 11.15 Luento: Tohtoriopiskelija, Sibelius-Akatemia Anna Näkkäläjärvi-Länsman SAAMELAINEN JOIKU SAAMELAISYHTEISÖN HENKISENÄ PERINTÖNÄ
”Joiku eli luohti on pohjoissaamelaisten vokaalimusiikkia. Se on ennen kaikkea kommunikointia joikaajan, kuulijoiden ja ympäristön välillä, se toimii ikäänkuin kielen jatkeena. Joiku on musiikillinen ilmaisu mutta sen toimintatapa on yhteisöllinen ja se sisältää saamen kansan historioita. Joiku on ilmaisua joka kuvailee maailmaa saamelaisesta näkökulmasta. Luennollani pohdin, mitä asioita on otettava huomioon, kun joiku siirtyy yhteisön piiristä julkiselle areenalle.”
Klo 13.30 Konserttikeskus 60 v-juhlakonsertti: Mirkka ja Luis, Antti Paalanen, Ida Elina (konserttikantele ja laulu)
Klo 13.30–14.15 Riskujoiku-työpaja 1, Sari Niemelä, Sari Lehmusketo, Helena-sali
Riskujoiku-menetelmä on säveltämisen, soittamisen ja laulamisen opetusväline. Koulutus on suunnattu lasten parissa työskenteleville eikä sen oppimiseksi tarvitse olla aiempaa musiikillista osaamista. Riskujoiku-menetelmää voi käyttää mm. kokeilevana leikkinä tai lukemaan ja kirjoittamaan oppimisen tukena. Menetelmä murtaa aiemmat sävellysmenetelmät, sillä sävellys syntyy nuottien sijaan väreistä (jotka myöhemmin muutetaan nuoteiksi) ja ympyrän (risku-korua muistuttavaan) muotoon. Ympyrän muoto on saamelaisessa kulttuurissa tärkeä monessa yhteydessä. Saman melodian toistaminen ja pentatoniikka mahdollistavat sen, että jokainen voi päästä sisälle musiikkiin/joikuun/lauluun. Menetelmää voi käyttää kaikenikäisten kanssa. Työpajan ohjaa Sari Niemelä ja Sari Lehmusketo
Klo 14.15–15.30 Riskujoiku-työpaja 2, Sari Niemelä, Sari Lehmusketo, Helena-sali
Klo 15.30-17.00 iDeaMe – Musiikkikasvatuksen visiotyö-verkoston tilaisuus, Studio
Klo 15.30 ja klo 16.30 Mun Kuoro -työpajat, Helena-sali
Tervetuloa MunKuoro-verkoston Kuoropajaan! Kuoropedagogi pitää puolen tunnin minikuoroharjoituksen, jossa esitellään tiivistetyssä tahdissa laulu-, kuoro- ja ryhmätaitojen harjoitteita, jotka sopivat alkeiskuorolle, mutta joita voi hyvin soveltaa myös pidemmällä olevissa kuoroissa. Pajan lopuksi esitellään MunKuoro-verkoston aarrearkkua.