Musiikki, kasvatus ja lapset

MUSIIKKI, KASVATUS JA LAPSET 2019

Onko lapsilla oikeus lastenmusiikkiin? Mitä lastenmusiikki merkitsee lapsille? Kuinka tämä otetaan huomioon? Mitä lastenmusiikki ylipäätään on?

Näihin kysymyksiin haetaan näkökulmia Suomen musiikkikasvatusseura – FiSME:n järjestämässä lastenmusiikkiseminaarissa 19.11. klo 14.00-17.30 Hämeenlinnan Raatihuoneella.

ILMOITTAUTUMINEN
Ilmoittaudu 16.11. mennessä osoitteeseen musiikkikasvatus@gmail.com.
Seminaari on maksuton.

OHJELMA

14.00 TERVETULOA
Petri Aarnio, puheenjohtaja, Suomen musiikkikasvatusseura – FiSME

14.15 KEYNOTE: Musiikin merkitys lapsen tunneilmaisun kehittymisessä
Suvi Saarikallio, Jyväskylän yliopisto

15.00 KAHVI

15.30 PUHEENVUOROJA

Eija Ahvo: Monikulttuurinen lasten maailma
Eija Ahvo on näyttelijä, ohjaaja ja laulaja. Hän toiminut laulun ja ilmaisutaidon opettajana Sibelius-Akatemiassa, ammattikorkeakouluissa, musiikkiopistoissa, kouluissa ja yrityksissä. Hän on myös UNICEFin hyvän tahdon lähettiläs. Lähettilään tehtävänä on levittää sanaa Yhdistyneiden kansakuntien lastenapujärjestö Unicefin tavoitteista.
Ismo Savimäki ja Annastiina Papinaho: Poika, joka katseli puiden latvoja, 3. luokkalaisten suuri kuoroprojekti
Ismo Savimäki on kanttori ja kuoronjohtaja, joka on kehittänyt seurakunnan ja koulun yhteistyötä. Hän on järjestänyt yhdessä koulujen ja musiikkiopiston kanssa virsikonsertteja, jotka ovat olleet monille koululaisille portti kuoroharrastukseen. Viime vuosina Savimäki on kiertänyt Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan kouluissa laulattamassa kolmosluokkalaisia. Savimäen työn tuloksena jo pari tuhatta lasta on osallistunut Sibelius-aiheiseen konserttisarjaan Poika, joka katseli puiden latvoja.
Sari Rautio: Lastenkulttuuri elämänmittaisen hyvinvoinnin edistäjänä
Sari Rautio on Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran vanhempi neuvonantaja. Hämeenlinna on uudistuva, elinvoimainen, turvallinen ja aito kulttuurikaupunki Suomen kasvukäytävällä. Olemme Suomen ensimmäinen lapsiystävällinen kaupunki ja siinä lapsen kokonaisen elämän ymmärtäminen on lähtökohtana. Vahva lastenkulttuuri on siinä isossa roolissa, ilon ja kasvun tukena.
Mauno Järvelä: Näppäritoiminnasta elämänsisältö
Järvelä on suomalainen viulisti ja opettaja sekä Sibelius-Akatemian kunniatohtori. Järvelä on soittanut niin Radion sinfoniaorkesterin konserttimestarina kuin myös pelimanniyhtyeissä Järvelän pelimannit, Kankaan pelimannit ja JPP. Hän on kehittänyt kaustislaiseen pelimannimusiikkiin tukeutuvan opetusmenetelmän, jota sanotaan näppärimenetelmäksi.


16.15 PANEELI
Puheenvuorojen pitäjät keskustelevat. Puhetta ohjaa Petri Aarnio.

17.15 AVOINTA KESKUSTELUA 


17.30 SEMINAARI PÄÄTTYY

Seminaari on osa valtakunnallisen lastenmusiikkipäivän ohjelmaa. Se järjestetään yhteistoiminnassa Lastenmusiikkiyhdistyksen, Konserttikeskuksen ja Hämeenlinnan kaupungin kanssa.